Ruski bojni helikopter Ka-52 strmoglavil v Siriji

by Urednik

ŽE DRUGA NESREČA RUSKEGA LETALNIKA S SMRTNIMI ŽRTVAMI V TEDNU DNI

Ruski bojni helikopter Ka-52 aligator je strmoglavil med rutinskim poletom v vzhodni Siriji, v nesreči sta oba pilota izgubila življenje, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo v ponedeljek, 7. maja 2018.

Strmoglavljenje helikopterja Ka-52 aligator je domnevno posledica okvare motorja, so sporočili ruski vojaki na misiji v Siriji, s tem pa ovrgli možnost, da so helikopter sestrelili. Ostanke strmoglavljenega letalnika in trupli, ki so ju že prepeljali v rusko letalsko bazo Heymim v Siriji, je kmalu našla ruska vojaška enota za naloge iskanja in reševanja (SAR).

Bojne helikopterje Ka-52 uporablja Ruska vojska v Siriji že od leta 2016. Z njimi zagotavljajo tesno zračno podporo v različnih operacijah kopenskih sil. V operacijah v Siriji proti pripadnikom Islamske države in upornikom so Rusi v drugi polovici leta 2016 uporabljali tudi mornariške različice helikopterja Ka-52K, ki jih imajo nameščene na letalonosilki Admiral Kuznetsov.

Strmoglavljenje bojnega helikopterja Ka-52 je že druga letalska nesreča ruskega letalnika s smrtnim izidom v slabem tednu dni, potem ko je ob sirski obali v Sredozemsko morje 3. maja strmoglavil lovec Su-30SM, pilot in kopilot pa sta umrla. Lovec je strmoglavil zaradi trka s ptico.

Jurišni helikopter Ka-52 (imenujejo ga tudi leteči tank) je značilna zasnova Konstrukcijskega biroja Khamov z dvema koaksialnima (nasproti vrtečima) glavnima rotorjema brez repnega rotorja. Zanimivo je tudi, da ima helikopter vgrajen sistem za katapultiranje pilotov, kar je pri helikopterjih posebnost. Najprej ob potegu ročice za katapultiranje eksplodirajo in odpadejo kraki obeh glavnih rotorjev, potem pa se aktivira še katapultni sedež in izstreli pilota na varno višino za aktiviranje reševalnega padala.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki