Ruski bombniki v bližini ZDA, ameriška podmornica odkrita v Barentsovem morju

by Urednik

RUSIJA IZVIDUJE V BLIŽINI ZDA, ZDA V BLIŽINI RUSIJE

Ruski strateški bombniki Tupoljev Tu-95 so se nekajkrat v spremstvu prestreznikov MiG-31 približali ZDA, Ruska mornarica pa odkrila ameriško podmornico v Barentsovem morju.

Ruski strateški bombniki Tupoljev Tu-95 (NATO: bear – medved), tudi v spremstvu prestreznikov MiG-31, so se konec julija in v začetku avgusta vsaj 16 približali zračnemu prostoru Kanade in ZDA. Ameriška vojska je v začetku avgusta 2014 zaznala še letalo Tu-142 (mornariško verzijo bombnika Tu-95) namenjeno za pomorsko izvidovanje in protipodmorniško vojskovanje (ASW) letala, kot tudi letalo za zgodnje opozarjanje in nadzor  Il-20.

Ameriški lovci F-15 so ob vsakem približevanju ruskih vojaških letal vzleteli, vendar ni poročil, da bi ruski piloti iz ameriško-kanadskih identifikacijskih zračnih con zašli v ameriški in kanadski zračni prostor, čeprav so se mu vsaj enkrat na Aljaski približali le na nekaj milj.

ZDA skrbijo vse rednejši poleti ruskih bombnikov, kot tudi plovba ruskih ladij in podmornic ob severnoameriški celini, potem ko se je to pripetilo že nekajkrat na začetku poletja. Dogodki prihajajo sredi povečane napetosti med ZDA in Rusijo zaradi ukrajinske krize.

Ruska vojska svoje polete bombnikov, prestreznikov in letal za nadzor utemeljuje s patruljiranjem ter iskanjem tujih podmornic, kot tudi z znanstvenimi misijami (še posebno na Arktiki).

Ruska prizadevanja pa niso bila zaman, saj je Severna flota Ruske mornarice v četrtek, 7. avgust 2014, odkrila ameriško jurišno jedrsko podmornico razreda virginija (SSN-774) v Barentsovem morju, je za RIA Novosti povedal vir iz Ruske mornarice. Ruska vojska je z letalom Il-38 in ladjami za protipodmorniško delovanje izsledila ameriško podmornico in jo po 27 minutnem “pogovoru” pospremila iz ruskih voda. Kot je povedal ruski vir, pa to ni edini tak incident take vrste v zadnjem času, saj naj bi v Barentsovem morju večkrat izsledili podmornice držav zveze Nato.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki