Ruski elektronski vohuni “garajo” v Siriji

by Urednik

RUSKA VOJSKA V SIRIJI UPORABLJA IZVIDNIŠKO LETALO IL-20M

Elektronski vohuni igrajo v Siriji eno ključnih vlog v ruski bojni operaciji – prisluškujejo za cilji in usmerjajo napadalna letala nanje. Ruske letalske sile naj bi za izvidovanje uporabljale izvidniško letalo Il-20M.

Ruska vojska je z letalskimi napadi na položaje Islamske države (ISIS) začela 30. septembra 2015, 7. oktobra pa so iz Kremlja sporočili, da so z manevrirnimi raketami iz štirih ladij iz Kaspijskega morja izstrelili na cilje v Siriji 26 manevrirnih raket, ki so preletele iraški in iranski zračni prostor, da so dosegle končne cilje (ameriški mediji so poročali, da naj bi nekaj raket celo padlo na iransko ozemlje, kar pa so Rusi zanikali).

Ves čas ruske operacije je jasno, da ruski zračni vohuni in drugi obveščevalni viri trdo delajo. Potrjeni so zadetki uničenih vozil ISIS, potrditve o tem so prišle tako iz dešifriranih radijskih sporočil kot iz obveščevalnih virov.

V Moskvi sicer niso povedali, za kakšne obveščevalne in izvidniške platform gre, pa so te postale prepoznavne po objavah v družabnih medijih: za vohunsko letalo Il-20M coot.

Italijanski letalski publicist David Cenciotti je že pred samim prepoznavanjem te ruske izvidniške platforme opisal zmogljivosti Il-20. Letalo naj bi priletelo iz Rusije skupaj z 28 drugimi ruskimi bojnimi letali v spremstvu s transportnim letalom Il-76. Po njegovem mnenju naj bi v Siriji uporabljali najmanj eno tako vohunsko letalo.

Na satelitskih posnetkih letališča v Latakiji sicer Il-20 ni bil opažen, so pa njegovo prisotnost potrdili nekateri drugi viri. Italijanski publicist tudi navaja, da ga Rusija uporablja za izvidniške naloge nad Baltikom. Na tem področju so ga pogosto lahko opazili iz potniških letal.

Letalo Il-20M coot je namenjeno za elektronsko izvidovanje, opremljeno z vrsto anten infrardečih in optičnih senzorjev, s stranskim radarjem in vgrajeno satelitsko komunikacijsko opremo za oddajanje podatkov v realnem času. Skratka gre za rusko izvidniško – vohunsko letalo prvega ranga. To je štirimotorno turbopropelersko letalo, izdelano na osnovi potniškega letala Il-18, nekaj podobnega ameriški izvidniški platformi RC-135.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki