Ruski Helikopterji razvijajo lahki helikopter za ameriški in evropski trg

by Urednik

PROIZVODNJA RUSKIH LAHKIH CIVILNIH HELIKOPTERJEV PO LETU 2020

Letalska družba Ruski Helikopterji (Vertoljoty Rossii ) načrtuje razvoj novega lahkega komercialnega helikopterja, težkega do dve toni, ki ga bodo ponudili (tudi) na trgu v ZDA in Evropi, je sporočila tiskovna služba podjetja v sredini marca 2017.

“To je nov tržni segment za Ruske Helikopterje, zato se soočamo z več nalogami. Prvič, da razvijemo izdelek privlačen za poslovne kupce in za zasebne uporabnike. Drugič, vstopiti na nove trge za nas, tudi v Evropo in Združene države Amerike, s certificiranjem helikopterja v teh državah,” je dejal izvršni direktor družbe Andrei Boginsky in dodal, da lahki večnamenski helikopterji predstavljajo največji delež svetovnega trga civilnih helikopterjev.

Proizvodnja novega lahkega večnamenski helikopterja iz Rusije naj bi se začela v letih 2020-2021. Družba je že začela delo na področju projektiranja, vlogo za potrdilo o homologaciji pa naj bi vložili v letošnjem letu. V javnost zaenkrat še niso posredovali nobenih skic novega letalnika.

Helikopter bo imel po načrtih koaksialna (nasproti se vrteča) rotorja, največja vzletna teža bo okrog 1.600 kg in dolet do 760 km. Helikopter bo lahko prepeljal do pet ljudi oz. 730 kg tovora. Letel bo s hitrostjo do 230 km/h in do višine dobrih 6000 m.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki