Ruski Ka-32A11BC lahko pogasi požar na dubajskem Burj Khalifu

by Urednik

Ruski helikopter Ka-32A11BC za gašenje na urbanem področju

Med dubajskim helikopterskim salonom (6.11. – 9-.11.2012) so predstavniki ruskega proizvajalca helikopterjev Vrtoleti Rossiji na konferenci o gašenju in reševanju zatrdili, da s helikopterjem Ka-32 lahko gasijo požar na najvišji zgradbi na svetu, 828 m visokem poslopju Buj Khalifi, če bi bilo gašenje z drugimi sredstvi nemogoče.

Ka-32A11BC je helikopter z dvema koaksilanima (nasproti vrtečima) glavnima rotorjema, ki ga lahko opremijo posebej za gašenje. Helikopter so na dubajskem helisalonu tudi prikazali. Kot pravijo, gre za edinstveno in učinkovito protipožarno orodje pri gašenju visokih poslopij in nebotičnikov. Zaradi koaksilanih glavnih rotorjev je izjemno stabilen in manevrsko zmogljiv tudi v turbulentnih razmerah, kakršne povzročajo požari.

Dandanes ga izdelujejo v kar 40 možnih različicah, opremijo ga z bamby bucketom (vrečo, v katero zajame vodo in jo potem spusti na požarišče) ali s Simplexovim protipožarnim sistemom, ki ga sestavlja podtrupni obesnik – rezervoar iz ogljikovih vlaken z vsebnostjo skoraj 1000 l vode ali 28 l pene, ki jo razprši na mesto požara.

Za Ka-32 so pridobili potrebna soglasja za uporabo pri gašenju požarov v aprilu 2012, ko je ogenj šinil iz stolpa federacije v Moskvi na višini 270 m nad tlemi. Klicali so nad 20 gasilskih brigad, da bi pogasile najvišji požar na višini v Rusiji, toda zadušiti jim ga je uspelo po naletih dveh helikopterjev Ka-32 ruskega ministrstva za izredne razmere, ki sta vodo za gašenje zajemala iz bližnje reke Moskve.

Kot trdijo izvedenci, sodijo požari v urbanih naseljih in na visokih poslopjih med najbolj problematične v današnjih metropolah. Gasilci in reševalci pa, da sodijo reševalne akcije v visokih poslopjih med najbolj zapletene v današnjem svetu, zahtevajo pa seveda za to primerne helikopterje in izredno izurjene posadke ter usposabljanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Prikaz gašenja s helikopterjem Ka-32

Povezani članki