Ruski lovci MIG-29 v Srbiji že do sredine julija

by Urednik

SRBSKA VOJSKA ZELO UGODNO DO NOVIH BOJNIH LETAL

Ruski predsednik Putin je v Astani srbskemu predsedniku Vučiću potrdil, da bo šest lovcev MiG-29 fulcrum, ki jih je Ruska federacija podarila Srbiji, priletelo v Beograd do sredine julija 2017, s čemer so bile preglašene vse diplomatsko-politične špekulacije o dobavi teh letal.

O tem, kaj Srbija dobi kot darilo in za kaj bo morala odšteti 180 milijonov dolarjev, je tekla beseda v oddaji »Na muhi« beograjskega komentatorja Miroslava Lazanskega, ki je  v studiu gostil pomočnika obrambnega ministra Srbije dr. Nenada Miloradovića in letalskega generala Dragana Katanića.

Miloradović je zatrdil, da dobava lovcev MiG-29 Srbiji ni mogla biti izpeljana v krajšem roku, saj je bila v donacijo vključena vrsta državnih subjektov Ruske federacije, nujno pa je bilo potrebno spoštovati vse procedure. Kot je poudaril, je zdaj v teku zadnja, tehnična faza realizacije ruske donacije.

Kot je še dejal Miloradović, ni dileme, da so šest letal MiG-29 dobili popolnoma brezplačno, finančni paket (180 milijonov dolarjev) pa vsebuje posodobitev teh šestih letal in še štirih obstoječih srbskih lovcev MiG-29. S tem jim bodo podaljšali življenjsko dobo za 30 let. Kupujejo dopolnilno opremo za vzdrževanje ’’glede na stanje’’, torej na kakovostnejši način – po mnenju Miloradovića, kot so to počeli do sedaj. Kot pravi, kupujejo tudi generalne remonte letal v kontinuiteti, ki bodo omogočili vzdrževanje letal v naslednjih 14 letih, dobivajo tudi posodobitev, ki jo bodo izvedli v treh fazah. Za toliko denarja, meni pomočnik srbskega obrambnega ministra, bodo dobili redko kakovost v primerjavi s tem, kako so to problematiko reševali v sosednjih državah (verjetno je mislil Romunijo in Bolgarijo ter navsezadnje tudi Hrvaško – op. a.), predvsem z letali zahodnega izvora.

Lovci MiG-29 naj bi bili posodobljeni v kategorijo bojnih letal 4.+ generacije, Srbija pa bo ob tem dobila še rezervne dele, motorje, najsodobnejše (ruske) rakete zrak-zrak R77 srednjega dosega z radarski usmerjanjem, lasersko vodene rakete zrak-zemlja in letalske bombe. Cenovno naj bi to pomenilo (če se upošteva ceno letal, posodobitve, rezervnih delov in raket), da je Srbija rešila problem  s tem paketom celo tri do petkrat ugodneje kot druge države v regiji.

General Katanić pa je poudaril, da  je lovsko  letalstvo v bivši Jugoslaviji v obdobju 1967-1968 popolnoma prešlo na sovjetsko (rusko) tehniko. Jugoslavija je tedaj prešla na lovce MiG-21 in zamenjala tri generacije teh letal, potem pa leta 1987 prešla na dvomotorne lovce četrte generacije MiG-29. To je torej obdobje 50 let in toliko časa sta celotna oprema in infrastruktura ruskega izvora. To je tudi narekovalo nujnost nadaljevanja uporabe teh letal, saj je – po mnenju letalskega generala – za prešolanje pilotov, tehnikov in vlaganje v opremo za ta letala, potrebno precej manj, kot v primeru, če bi prešli na zahodno letalsko tehniko. Še toliko prej, meni Katanić, ker ruska letalska tehnika prav nič ne zaostaja za zahodno.

Kot je še dodal Katanić, za prehod z zastarelih lovcev MiG-21 na sodobnejše MiG-29 ni potrebno dolgo prešolanje. Res pa so strožji zdravstveni kriteriji (??), saj so pogoji pilotiranja na lovcih MiG-29 težji (kar je verjetno vprašljiva trditev – op.ur.), sama tehnika pilotiranja pa naj bi bila podobna, saj je precej instrumentov enakih (??).

Naj še enkrat navedemo,da Rusija podarja Srbiji ob lovcih tudi 30 posodobljenih tankov T-72 in 30 posodobljenih oklepnih vozil BRDM-2 (kar je ponovno vprašljivo, saj so bili tanki M-84 kakovostni, nasploh pa jih ima Srbija precejšnje število, podobno kot oklepnih vozil tipa BRDM-2 – op.a.).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 SORODNE NOVICE:

Še osem lovcev MiG-29 in dva raketna sistema ZO buk-M za Srbijo

Srbija bo dobila osem dvomotornih lovcev MiG-29 in dva raketna sistema zračne obrambe buk-M kot darilo od Belorusije, je sporočil srbski obrambni minister Zoran Djordjević.

Rusko novoletno darilo Srbiji – lovci, tanki, oklepniki

Rusija bo v okviru enkratne vojaško-tehnične pomoči Srbiji donirala šest lovcev MiG-29 in po 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2, je sporočil srbski ministrski predsednik Vučić.

Povezani članki