Ruski lovci MiG-29 že na poti v Srbijo

by Urednik

BODO NOVE LOVCE MIG-29 POKAZALI ŽE NA VOJAŠKI PARADI 20. OKTOBRA?

Iz ruskega letališča Tretyakovo, ki ga upravlja ruska letalska korporacija MiG, naj bi opoldne proti Srbiji vzletelo prvo vojaško transportno letalo An-124 z dvema razstavljenima lovcema MiG-29.

Prva dva lovca MiG-29 za srbsko Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovno odbrano (RV i PVO) naj še v ponedeljek, 2. oktobra 2017, prispela na vojaško letališče v Batajnici, poročajo ruski vojaški viri, ki delujejo na področju vojaško-tehničnega sodelovanja med Rusijo in Srbijo. Ob tem dodajajo, da bo vseh 6 lovskih letal MiG-29 prepeljano v Srbijo do 6. oktobra 2017. Srbski tehniki bodo letala sestavljali s pomočjo ruskih strokovnjakov.

Ravno na dan prihoda prvih migov v Srbijo, pa iz Rusije prihajajo novice, da so v njihovo vojaško letalsko bazo Lipeck na šolanje prispeli prvi srbski piloti. Tam se namreč nahaja elitna ruska akdemija za pilote bojnih letal, ki jo mnogi enačijo z ameriškim Top Gunom.

Po nekaterih napovedih naj bi v Srbiji s prvim od novih lovcev MiG-29 preizkusno polet opravili že čez dober teden dni. Namiguje se tudi na to, da bi lahko nove mige javnosti predstavili v zraku 20. oktobra na vojaški paradi, ki zaznamuje obletnico osvoboditve Beograda v drugi svetovni vojni.

Pomemben premik v vojaško-tehničnem sodelovanjem med Rusijo in Srbijo se je zgodil konec decembra 2016, ko sta se tedanji srbski premier Aleksandar Vučić in ruski obrambni minister Sergej Shoigu dogovorila o brezplačni dobavi 6 večnamenskih lovcev MiG-29, 30 tankov T-72 in 30 oklepnih izvidniških vozil BRDM-2 za potrebe Vojske Srbije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Srbi prizemljili zadnjega lovca MiG-29

Vojaško letalstvo Srbije je prizemljilo še zadnjega letečega lovca MiG-29 iz flote preostalih (štirih) fulcrumov, potem ko so ga začeli podrobneje pregledovati, ker je v motor zašel tujek – ptica.

Srbija želi raketne sisteme S-300 “za obrambo pred agresijo zveze Nato”

Srbija se z Rusijo dogovarja o dobavi raketnih sistemov zračne obrambe S-300 (NATO: SA-10 grumble). Srbska vojska naj bi se želela s temi sistemi zaščiti pred morebitno zunanjo agresijo (zveze NATO).

Povezani članki