Ruski lovec 5. generacije T-50 PAK-FA dobil novo “srce” in novo ime

by Urednik

NOVA OZNAKA ZA RUSKEGA LOVCA 5. GENERACIJE JE SU-57

Najsodobnejši ruski lovec pete generacije je naposled dobil uradno oznako Su-57. Gre seveda za znanega lovca T-50 ali PAK FA. Obenem so letalu vgradili nov, izboljšan motor, ki naj bi ga po zatrjevanju konstruktorjev naposled izenačil z ameriškim konkurentom F-22.

Prototipno letalo, do sedaj so ga označevali s T-50 in/ali PAK FA, je torej dobil oznako Su-57. Trup letala je že preizkušen, preden bo šel v serijsko proizvodnjo, pa bodo morali preizkusiti še novi motor in oborožitvene sisteme.

Dosedanjih osem prototipnih letal Suhoj T-50 PAK-FA je opremljenih še s starimi motorji, ki nimajo zmogljivosti superkrižarjenja z nadzvočno hitrostjo brez dodatnega zgorevanja (“forsaž” ali reheat ali after burning), z novim motorjem pete generacije pa bio opremljen deveti prototip, ki ga bodo preizkušali od konca letošnjega leta. Gre za novejši – izboljšani motor “izdelie-117, ki je posodobljena različica motorja AL-31, kakršne uporabljajo Suhojevi lovci.

Deveti prototip lovca T-50 je opremljen z motorjem pete generacije “izdelie-30“. Novi motor naj bi po napovedih konstruktorjev omogočal letalu Su-57 križarjenje z nadvočno hitrostjo, tako da naj bi brez dodatnega zgorevanja lahko neprekinjeno letel s hitrostjo 2000 km/h.

Prvih osem prototipnih letal Su-57, ki so že izdelani in jih preizkušajo, bo verjetno obdržalo “stara kovinska srca”, torej stare motorje. Rusko vojaško letalstvo bo lovce Su-57, opremljene z novimi tehnološkimi rešitvami – vključno z novim motorjem “izdelie-30, dobilo šele leta 2019. Motor bodo po obsežnih testiranjih vgradili na Su-57 najprej v letu 2019 ali pa šele 2020.

Za razliko od prvih osmih prototipnih letal bo deveti prototip opremljen s takšno elektronsko opremo, kot jo bo imel serijski lovec. To naj bi po besedah ruskih konstruktorjev omogočalo letalu, da se izogne vsem sodobnim protiletalskim sistemom.

V prvi fazi testiranj je Su-57 demonstriral izjemno upravljivost v letu pri nadzvočnih in podzvočnih hitrostih na različnih višinah. Serijsko bodo letalo začeli proizvajati takoj, ko se zaključi druga faza testiranj (testiranje orožja), prvih 12 pa naj bi ruske letalske sile dobile leta 2019.

Rusko bojno letalo pete generacije bo prišlo v operativno rabo precej kasneje kot ameriški tekmec F-22, ki ga Američani uporabljajo že šest let. Poudarjajo pa, da bo precej cenejši od ameriških tekmecev F-22 in F-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki