Ruski mornarji predčasno odšli iz usposabljanja v Franciji

by Urednik

TEŽAVE Z LADJAMA RAZREDA MISTRAL SE NADALJUJEJO

Francoski časopis Ouest-France je poročal, da sta se dve skupini posadk ruskih mornariških častnikov in mornarjev, skupaj 400, v četrtek 18. decembra 2014 predčasno vrnili v Rusijo iz usposabljanja v Franciji. Pripadniki Ruske mornarice se v Franciji učijo upravljati z ladjo razreda mistral že vse od junija 2014.

Ruski mornarji so se na krovu ladje Smolny v Saint-Nazairu usposabljali za upravljanje z novima amfibijsko-desantnima ladjama Vladivostok in Sevastopol razreda mistral, ki jih je Ruska mornarica naročila pri francoski ladjedelnici DCNS.

Zaradi ukrajinske krize in sankcij zahodnih držav proti Rusiji, so se francoske oblasti v novembru, ko bi morali predati prvo ladjo po imenu Vladivostok, odločile preložiti dobavo obeh nosilk helikopterjev razreda mistral za nedoločen čas oz vse dokler bo Rusija vmešana v dogajanje v Ukrajini. Obstaja pa vse večja verjetnost, da se 1,3 milijarde USD vredna pogodba za obe ladji razveljavi, pri čemer naj bi Francoszi po besedah nekaterih pravnikov morali Rusom plačati 400 milijonov USD kazni.

Tiskovni predstavnik DCNS je dejal: “Lahko potrdim, da se bodo ruski mornarji vrnili v Rusijo do konca leta. Ruski mornarji bodo zapustili Saint-Nazaire po končanem usposabljanju na krovu  ladje za usposabljanje Smolny, domov pa se bodo vrnili pred 31. december.” Zaenkrat tudi francosko oblasti niso želele potrditi informacije, da naj bi se ruski mornarji predčasno vrnili domov, novico pa je potrdilo več ljudi v obmorskem mestu Saint-Nazairu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki