Ruski oborožitveni forum – sejem Armada 2016

by Urednik

ARMADA 2016 – NAJSODOBNEJŠE RUSKO OROŽJE NA OGLED

Najsodobnejše orožje in oborožitvene sisteme ter vojaško opremo: letala, helikopterja, tanke, robote in podobno so lahko videli številni obiskovalci ter predvsem vojaške delegacije iz vsega sveta na največjem ruskem oborožitvenem sejmu Armada 2016 v parku Patriot nedaleč od Moskve.

Na razstavi, ki je poteka od 6. do 11. septembra 2016, je razstavljalo nad 800 ruskih in tujih proizvajalcev in 58 tujih iz 13 držav. Na več kot 140.000 m2 je bilo  razstavljenih nad 11.000 razstavnih predmetov. Da bi si ogleadli vse, bi bilo potrebnih kar nekaj dni.

Na odprtem nebu so bili razstavljeni eksponati kot so sistem zračne obrambe S-400, pa raketna sistema iskander in smerč, zatem oklepniki tajfun, tiger ipd, pa tudi tanki, havbice, raketometi, terenska vozila ipd.  V paviljonih so razstavljavci predstavili najsodobnejše ognjeno orožje in strelivo, hladno orožje, robote, brezpilotnike, vojaško opremo, uniforme, spominke, hrano in podobno.

Postavili so tudi makete ruskih „prepovedanih“ mest, interaktivne table, simulatorje…,  na razstavnem prostoru Kalašnikova so bila postavljena tudi strelišča za preizkus strelnega orožja.

Forum Armada 2016 je obiskalo skupaj nad 80 tujih delegacij – tako vojaških kot poslovnih. Razstava je bila prve dni rezervirana samo zanje – za strokovne predstavitve, pogovore in podpise, sklepanje poslov in podpisovanje pogodb. Rusko obrambno ministrstvo je tako sklenilo pogodbo za nakup več kot sto tankov T-14 armata iz pred proizvodne serije. Ob vsem tem so potekale tudi okrogle mize, na katerih so sodelovali izvedenci različnih vojaških strok. Pogovarjali so se o globalni varnosti, oborožitvenih sistemih zadnje generacije in podobno. Na vojaškem poligonu Alabino – drugem prizorišču Armade 2016, oddaljenem le nekaj km od razstavnega prostora, je ruska vojaka novinarjem in poročevalcem predstavila svoje veščine. Streljali so s tanki, havbicami ipd.

V letalski bazi Kubinka – tretjem prizorišču Armade 2016 – so bila nameščena ruska bojna letala in vojaški helikopterji. Tu so se predstavljale tudi najbolj znane ruske vojaške akrobatske letalske skupine: Ruski vitezi, Striži, Berkuti in Ruski sokoli, ki so priredili pravi letalski spektakel nad Kubinko. Lani je Armado 2015 obiskalo skoraj 300.000 obiskovalcev,  sam forum Armada 2016 pa naj bi po ocenah prirediteljev obiskalo nad 50.000 ljudi.

Po prvih treh – poslovnih – dneh foruma so prizorišče odprli tudi za javnost, ki si je lahko ogledala nastopajoče glasbene orkestre ruske vojske, preizkusili so se lahko na streliščih, vstopili v simulatorje, si ogledali robote, skratka od blizu »okusili« vojaško tehniko. Ruska vojska je slednjemu delu prireditve letos namenila še posebno pozornost…

Pripravil: B. Knific, foto: mil.ru

 

Povezani članki