Ruski padalci testirajo novo ostrostrelno puško “točnost”

by Urednik

V RUSIJI POSPEŠENO RAZVIJAJO NOVE PUŠKE ZA OSTROSTRELCE

Nova osterostrelna puška z nazivom “točnost” (Точность) naj bi že naslednje leto postala operativni v Ruski vojski. Model nove ostrostrelke ima za zdaj še oznako “zaupno”, ta čas pa jo preizkušajo v ruskih desantnih padalskih enotah.

Za zdaj se še ne pogovarjajo o nakupu te ostrostrelke, so jo pa enote za specialne naloge u v različne faze preverjanja njenih bojnih sposobnosti, rezultati pa naj bi bili –gledano v  celoti – pozitivni. Puško bodo seveda izpopolnjevali na osnovi rezultatov testiranja.

Pri tej puški je zanimivo predvsem dejstvo, da jo je konstruiralo in jo razvija zasebno podjetje ORSIS, ki že izdeluje visokonatančno ostrostrelno puško T-5000, ki so ji nekateri (Američani) že nadeli vzdevek “ruski terminator”. To puško so predstavili tudi na nedavnem forumu “Armada 2015” v Podmoskovju.

Ostrostrelsko puško T-500 izdelujejo v treh kalibrih, cev je izdelana iz nerjavnega jekla 416R po tehnologiji rezkanja v enem obhodu, kar velja za najsodobnejšo tehnologijo obdelave. Vsi glavni deli puške so iz nerjavnega jekla, ročaj pa iz aluminija.

Puška je opremljena s štirikomorno plinsko zavoro, kar precej zmanjšuje odsun. Kopito je zložljivo. Po zagotovilih proizvajalca puška T-5000  zagotavlja preciznost puške 0,5 kotne minute, ostrostrelne puške na splošno pa imajo preciznost  manjšo od kotne minute, tista z 0,5 kotne minute pa je superostrostrelka.  Puška“točnost“ še vedno nosi oznako „zaupno“, zato predstavniki proizvajalca ne dajejo podrobnejših informacij o tem orožju. Naj bi se pa po trditvah proizvajalcev puška, namenjena predvsem padalcem, ne razlikovala bistveno od modela T-5000.

Ob omenjenem orožju v Rusiji razvijajo ostrostrelno puško še v Osrednjem znanstveno-raziskovalnem inštitutu za izdelavo natančnih naprav – CNIITOČMAŠ, puška pa naj bi bila izdelana do konca letošnjega leta.

Iz Rusije pa poročajo tudi o novem svetovnem rekordu (verjetno v razdalji natančnega zadetka), ki ga je dosegel ruski orožar Vladislav Lobajev z ostrostrelno puško SVLK-14S 408 izdelano v podjetju Lobaev Arms. Več o tem si lahko pogledate  v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: B. Knific, foto: vitalykuzmin.net

VIDEO: Nov rekord z ostrostrelsko puško – 3.400 metrov

Povezani članki