Ruski plamenomet shmel-A učinkovit v rokah sirskih vladnih sil

by Urednik

SIRSKA VOJSKA V SPOPADIH UPORABLJA RUSKI PRENOSNI RAKETNI SISTEM ŠMEL-A

Ruski raketni plamenometi shmel-A (šmel-A, Шмель-А) so pogosto uporabljano orožje v različnih konfliktih po vsem svetu v 28. letih obstoja tega orožja, ničkolikokrat pa je tudi dokazal učinkovitost. Pripadniki sirskih vladnih enot ga uporabljajo v bojih proti teroristom.

Šmel-A (RPO PDM-A shmel-A) ima bojno konico kalibra 93 mm, ki je po učinku eksplozije ekvivalent izstrelkom kalibra havbic 152 mm.  Ročni plamenomet šmel-A uporabljajo v primerih, kadar artilerijskih sistemov ni moč uporabiti. Tehta 11 kg in ima operativni domet 600 m, lahko pa z njim streljajo tudi na razdalje do 1000 m. Šmel izstreljuje lahko tako zažigalne, kot dimne in termobarične izstrelke.

Ruske oborožene sile trenutno uporabljajo precej bolj izpopolnjeno različico Šmel-M ( RPO PDM-A shmel-M) z izboljšanimi karakteristikami, tako imajo izstrelki večji domet in večjo prebojnost, zato prebijejo kamnite, opečnate ali betonske zaklonilnike, pa tudi zaščito lažjih oklepnikov in lažje (»mehkejše«) zaščitenih kolesnih vozil, uničujejo pa tudi nasprotnikovo pehoto v in ob stavbah.

Plamenomet Šmel-M je razvil Instrumentni konstruktorski biro iz Tule na osnovi izkušenj iz uporabe predhodnika – plamenometa šmel, novejša različica naj bi bila kar dvakrat močnejša (bolj uničujoča) in 1,3 krat lažja, sam domet (izstrelka z zažigalno bojno konico) pa je prav tako 1,7 krat daljši.

Komplet plamenometa  sestavljajo zabojnik za hranjenje,  lansirna cev (za ponovno uporabo) z optičnim namerilnikom in raketno gnani izstrelek s termobarično bojno konico. Sistem shmel-A je zasnovan tako, da omogoča posodobitev tako lansirne cevi z namerilno napravo kot raketno gnanega izstrelka v primeru razvoja nove bojne konice.

Podrobneje o ruskih plamenometih smo pisali v reviji Obramba marec 2016 v članku dr. Antona Žabkarja  SIRIJSKI VOJNI POLIGON – 1.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki