Ruski S-300 sledili ameriškim letalom na vzhodu Sirije

by Urednik

RUSKA VOJSKA BUDNO SPREMLJA AMERIŠKA LETALA NAD SIRIJO

Ameriška bojna letala, ki preletavajo zračni prostor na vzhodu Sirije, se večkrat znajdejo “na očesu” (radarjih) ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-300V4, trdi poveljnik ruskih zračnoobrambnih sil, generalpolkovnik  Aleksander Leonov.

“V sklopu vojaških operacij smo večkrat odkrili ameriške izvidnike in bombnike ter jih potem avtomatsko sledili,” je za ruski časopis Izvestija povedal general Leonov.  Raketni sistem S-300 so uporabljali (Rusi) v Siriji od oktobra 2016, da bi izboljšali nadzor zračnega prostora na vzhodu Sirije in se tako zavarovali pred sovražnimi napadi na letališče Hmeymim ter logistično pomorsko bazo Tartus.

Kot še navaja ruski general, so ameriška letala reagirala “nervozno”, potem ko so zaznala, da so opazovana z oddaljenosti 200 do 300 km. V juniju 2017 pa so Rusi umaknili tako osebje kot raketne sisteme S-300.

Pred časom je rusko obrambno ministrstvo poročalo, da je lovec USAF F-22 odvrnil par ruskih jurišnikov Su-25 od bojne misije – napada na sile Daesh ob reki Eufrat. Poročilo ministrstva še navaja, da je letalo F-22 potem, ko se je pojavil ruski lovec Su-35S, prenehalo z nevarnimi manevri in odletelo v iraški zračni prostor.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki