Ruski UAV z zračno blazino lahko pristane kjerkoli

by Urednik

RUSI PREDSTAVILI INOVATIVNO BREZPILOTNO LETALO CHIROK

Rusko podjetje Rostec je na  mednarodni razstavi tehnologij Innoprom v Jekaterinburgu predstavilo edinstveno in inovativno brezpilotno letalo (UAV) chirok, ki ne potrebuje lansirne rampe za vzlet in lahko pristane na vseh terenih.

Brezpilotno letalo chirok je opremljeno z inovativno tehnologijo zračne blazine (hovercraft), ki omogoča lažje pristajanje, kot tudi vzletanje brez lansirne rampe. Ta tehnologija je zaenkrat popolnoma edinstvena, brezpilotnemu letalniku pa omogoča vzleteti iz mehke zemlje, vode, močvirnega terena in snegu. Zračna blazina prav tako omogoča pristajanje na teh površinah, medtem ko drugi UAV-ji ne morejo niti vzleteti iz njih, je zapisala tiskovna služba podjetja Rostec.

Rusi so brezpilotni letalnik chirok z zračno blazino že preizkusili v Žukovskem, mestu v moskovski regiji, ki gosti letalski miting MAKS. Chirok je namenjen predvsem opazovanju in posredovanju informacij, kar se lahko uporabi tudi za spremljanje nevarnosti požarov v gozdovih, območij z ujmami, cestnih in prometnih razmer, kakor tudi za patruljiranje. V vojaški različici chirok je namenjen za izvidovanje in se lahko uporablja tudi za ofenzivne operacije, saj lahko nosi orožje.

Največja dovoljena masa vzlet chiroka je do 700 kilogramov, nosilnost pa do 300 kilogramov. UAV lahko nosi optične elektronske naprave za različne vrste nadzora, bombe in rakete. Poleti lahko do višine 6000 metrov in ima dolet do 2500 kilometrov (približno 1.550 km). Trenutno strokovnjaki na vojaško-industrijskega kompleksa delajo na nadaljnje izboljšanje Chirok na tehnične zmogljivosti.

Pripravil: A. Knific, foto: RIA

Povezani članki