Ruski vohun poskušal “ukrasti” načrte za ukrajinski tank T-84 oplot-M

by Urednik

IZREDNO ZANIMANJE VELESIL ZA SODOBEN UKRAJINSKI TANKOVSKI RAZVOJ

Ukrajinska varnostna služba, znana pod kratico SBU, naj bi preprečila poskuse ruskega vohuna, da bi se dokopal do skrivnosti ukrajinskega tankovskega programa, poročajo ukrajinski mediji.

Ukrajinska protiobveščevalna služba SBU je v Harkovu pridržala domnevnega agenta ruske vojaške obveščevalne službe, ki naj bi imel nalogo pridobiti tehnično dokumentacijo o razvoju in proizvodnji ukrajinskega glavnega bojnega tanka T-84 oplot-M. Ruski vohun je bil aretiran zaradi suma, da je deloval kot nezakonit agent glavnega direktorata Generalštaba oboroženih sil (GRU) Ruske federacije, so sporočili iz ukrajinske varnostne službe.

Ob tem so zapisali, da naj bi domnevni ruski vohun skušal na svojo stran pridobiti uslužbenca državnega konstrukcijskega urada za strojništvo Harkov Morozov, ki je razvila oz. še razvija tank T-84 oplot-M. Pod nadzorom operativcev SBU naj bi vohun od zaposlenega prejel vzorce tehničnega materiala in fotokopije predal predstavniku ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

T-84 oplot-M je najnovejši ukrajinski glavni bojni tank (na osnovi sovjetskega tanka T-80 z dizelskim motorjem, ki so ga razvili iz tanka T-64 in elementov uspešnega T-72), ki je opremljen je z naslednjo generacijo eksplozivno reaktivnega oklepa (ERA) duplet, ki ščiti tudi pred tandemskimi bojnimi glavami. Številni analitiki trdijo, da je ukrajinski ERA duplet boljši od ruskega ERA kontakt 5. Pri tanku oplot-M je bila izboljšana tudi zaščita bokov trupa, opremljen pa je tudi s sistemom protiukrepov štora, ki je s polavtomatskim vodenjem zmanjšal verjetnost zadetka sovražnikovega protioklepnega vodenega orožja (ATGW). Ob tem naj bi Ukrajinci razvijali aktivni zaščitni sistem imenovan zaslon.

Glavne bojne tanke T-84 oplot-M je leta 2011 naročila Tajska (z večletnimi zamudami je leta 2018 prejela še zadnje od skupaj 49 naročenih), ameriška vlada pa se je leta 2020 z ukrajinsko državno agencijo za izvoz orožja Ukroboronprom dosegla dogovor o dobavi več tankov oplot-M.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki