Saab JAS 39 C gripen (z natančno vodeno bombo) bombardiral gozdni požar

by Urednik

IZJEMNO REDKO (VIDENO) GAŠENJE POŽAROV Z BOMBARDIRANJEM

Švedska je julija ‘’gorela‘’ in v boj proti tej naravni katastrofi so vključili tako portugalska letala za gašenje požarov AT-802 fire boss, kot tudi vojaške lovce Saab JAS-39 gripen.

V gašenje požarov se je vključilo tudi švedsko vojno letalstvo z lovci JAS-39C gripen, ki je bombardiralo obmpja požarov. Vpoklicala jih je švedska civilna zaščita, da pomagajo pri gašenju gozdnih požarov na področju in v okolici  vojaškega vadbišča v lokalni skupnosti Älvdalen.

Tako je JAS-39C gripen Švedskih letalskih sil iz 17. lovske eskadrilje spustil 500-funtno (226,7 kg) natančno vodeno bombo GBU-49/B paveway na požarišče v gozdu. Na tem območju je gorelo že dva tedna in ogenj je začel ogrožati bližnja naselja ter grozil celo z evakuacijo prebivalstva. Eksplozija bombe je posrkala kisik iz okolja, ta akcija pa je bila možna, ker je požar zajel vojaško strelišče, je povedal Johan Szymansky, odgovorni za gašenje požara, ko je argumentiral ta nenavadni postopek gašenja gozdnega požara.  Pojavila se je namreč nevarnost eksplozije neeksplodiranega streliva na vojaškem vadišču, kar je bilo na območju vojaškega vadišča – strelišča še posebej nevarno za gasilce. Tudi to je vodilo do takšnega posega, s katerim so skušali odpraviti to težavo …

Ni jasno, ali se bo švedska vlada še kdaj v bližnji prihodnosti posluževala takšnega bombardiranja požarišč, ni pa bil to prvi primer uporabe bombe na požarišču, saj jih je v podobnih primerih vojska že uporabljala.

O uporabi portugalska letal za gašenje požarov AT-802 fire boss za gašenje na Švedskem bomo podrobneje pisali v septembrski izdaji Revije OBRAMBA.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki