Savdska Arabija bo naročila še 48 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

NADALJEVANJE USPEŠNEGA SODELOVANJA VELIKE BRITANIJE IN SAVDSKE ARABIJE

Savdska Arabija je pred dnevi z britansko vlado podpisala memorandum o nakupu dodatnih 48 lovskih letal Eurofighter typhoon, za katere naj bi skupno odšteli okoli 14 milijard dolarjev.

Namera o nakupu je bila podpisana ob obisku Savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v Veliki Britaniji. Obisk je zaznamoval tudi vrsto sporazumov, podpisanih med obema državama za spodbujanje trgovine in naložb.

Novo naročilo lovcev typhoon bo hkrati pomagalo ohraniti številne zaposlitve v Veliki Britaniji še za nekaj let, potem ko je BAE Systems  oktobra objavil, da bi lahko v naslednjih letih odpustil do 1.400 ljudi. V konzorciju Eurofighter, ki izdeluje lovce typhoon, sicer sodelujejo evropska podjetja BAE Systems, Airbus Defense and Space in Leonardo.

Dodatnih 48 lovcev bo še povečalo že sedaj kar številčno floto 72 letal Eurofighter typhoon v Kraljevih saudskih letalskih silah. Ena od ključnih točk modernizacije savdskih oboroženih sil, ki naj bi potekala vse do leta 2030, so tudi nova bojna letala. Savdska Arabija se je že pred dobrim desetletjem odločila za večnamenske lovce typhoon, naročili pa so tudi dodatna lovska letala F-15 strike eagle (skupaj jih bo več kot 200).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki