Savdska Arabija se zanima za licenčno proizvodnjo pušk Kalašnikov AK-103

by Urednik

VSE RESNEJŠI POGOVORI MED RUSKIM IN SAVDSKIM VODITELJEM

V zadnjih tednih se kot kaže uresničuje februarska napoved Aleksandra Mihejeva, vodje ruskega državnega izvoznika orožja Rosoboronexport, da se bosta Rusija in Savdska Arabija dogovorili o licenčni proizvodnji ruskih jurišnih pušk Kalašnikov AK-103.

Rusija in Savdska Arabija bosta začeli skupno licenčno proizvodnjo pušk, vse več pogovorov na to temo pa poteka med ruskim predsednikom Putinom in savdskim kraljem Salmanom. Savdsko Arabijo zanima predvsem licenčna proizvodnja ruskih jurišnih pušk Kalašnikov AK-103.

AK-103 je ruska jurišna puška, ki jo je zasnoval Mihail Kalašnikovin je v uporabi od leta 2001. Orožje je mogoče opremiti z nočnogledom, lasersko svetilko, bajonetom in granatometom.

Kalašnikov AK-103 je puška v polni velikosti, prirejena za strelivo 7,62×39 mm, kakršnega uporabljajo tudi starejši modeli kalašnikovk AK 47 in AKM. Prednost tega naboja pred standardnim Natovim kalibrom (5,56×45 mm) ali ruskim (sovjetskim) 5,45×39 mm je v prebojnosti in zaustavljalni moči. Tudi sicer nekateri vojaki dajejo prednost temu kalibru (7,62).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki