Se bo novi kitajski lovec Shenyang J-11D lahko kosal z F-35 sli T-50 (PAK-FA)?

by Urednik

NA KITAJSKEM PRVIČ VZLETELO LOVSKO LETALO J-11 V RAZLIČICI D

Kitajski vojaški analitiki so zapisali, da bi morale Kitajske letalske sile kupiti ruska supermanevrirna lovska letala Suhoj Su-35 (flanker-E) kljub dejstvu, da Peking pospešeno razvija svojo četrto generacijo letal. Ravno 29. aprila 2015 je prvič poletel novi kitajski lovec Shenyang J-11D. To letalo je zadnja različica lovca J-11, ki so ga razvili (kopirali) iz ruskega Su-27 (predhodnika Su-35).

“Su-35 ima notranjo kapaciteto goriva 11,5 ton v primerjavi z le 9-imi tonami pri lovcu J-11D, kar pomeni, da bi bil ruski Su-35 bolj primeren za nadzornih Južnega kitajskega morja. Prav tako je ruski lovec Su-35 bolj napreden,  njegova življenjska doba je 6.000 letalnih ur,  omogoča pa tudi večjo vzletno težo,” pišejo kitajski mediji.

Kitajska, ki v zadnjih letih vse bolj želi popoln vojaški nadzor (nad spornimi otoki) v Južnem kitajskem morju in ob meji z Indijo, si želi imeti v svoji oborožitvi bojno letalo, ki se bo v zraku lahko kosal z japonskimi F-35 in indijskimi Su-30MKI ter T-50 (PAK-FA). Strokovnjaki pa dvomijo, da bi to lahko bilo novo kitajsko lovsko letalo Shenyang J-11D.

Kitajska pa ima tudi težavo s proizvodnjo zadostnega števila lovcev 4. generacije. Po nekaterih podatkih naj bi do sedaj proizvedli le nekaj deset bojnih letal Shenyang J-11B/BS (3. različica J-11),  predhodnika lovca J-11D. Skupaj naj bi imele Kitajske letalske sile v svoji floti nekaj več kot 200 letal Shenyang  J-11 v različicah (J-11, J-11A, J-11B/BS in J-11D).

Za razliko od svojega predhodnika, ima po navedbah različica J-11D vgrajen nov radar z aktivno fazno rešetko (AESA) in sistem za oskrbo z gorivom v zraku, oborožen pa je lahko z raketami PL-10 zrak-zrak.

Lovce J-11 proizvaja kitajska družba Shenyang Aircraft Corporation, potem ko je Kitajska od Rusije leta 1990 kupila proizvodno licenco za lovce Suhoj Su-27.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki