Se bosta Rusija in Egipt dogovorila za prodajo orožja?

by Urednik

RUSKA DELEGACIJA NA OBISKU V KAIRU

Ruska delegacija je te dni na uradnem obisku v Egiptu, kjer se pogaja za dobavo oborožitvenih sistemov za Egiptovsko vojsko v vrednosti več kot 4 milijarde USD, kar bi bil največji posel z orožjem med državama po hladni vojni. Egipt se zanima za lovce MiG-29 M2, sisteme zračne obrambe in protitankovske rakete.

V Kairu je v teh dneh (14. – 15. november 2013) ruska delegacija, na čelu z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Shoigujem, ki se je nedavno mudila v Beogradu (tudi pogovri o nakupu lovcev MiG-29 M2). Po dolgih letih želijta obe vladi ponovno vspostaviti močnejše vezi, hkrati pa se tudi dogovoriti o možnim dobavah ruskega orožja Egiptu. Na vrhu nakupovalnega seznama Egipta so lovci MiG -29 M2. Zanimajo se za paket 24-ih bojnih letal, ki lahko doseže vrednost 1,7 milijarde dolarjev, je dejal Ruslan Pukhov ,član svetovalnega odbora ruskega obrambnega ministrstva in vodja Centra za analizo strategij in tehnologij v Moskvi. Poleg letal naj bi Egiptovsko vojsko zanimali tudi sistemi zračne obrambe in protitankovske rakete, še posebej buk M2, tor M2 in pancir- S1.

Egipt se je obrnil na Rusijo, kot smo že poročali v spodnjih novicah, potem ko mu je Obamova administracija močno zmanjšala vojaško pomoč. Za ruske oblasti to vsekakor prinaša koristi, saj bodo lahko sklenili dober posel in razširili svoj vpliv na Bližnjem vzhodu.
Rusija je sicer že napovedala, da bodo Egiptu prodali tudi najsodobnejše sistema, vendar da za nakup orožja potrebujejo denar, da pa so ga jim pripravljeni dati tudi posojilo. Vendar pa palestinski časopisi namigujejo, da naj bi Egipt financirale zaenkrat še neznane bližnjevzhodne države. Verjetno gre za Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate in Kuvajt, ki so novi vladi v Kairu že obljubili vsaj 12 milijard dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki