Še eno dobro leto za srbsko obrambno industrijo

by Urednik

SRBSKA OBRAMBNA INDUSTRIJA POVEČUJE PROIZVODNJO

V letu 2017 je srbska obrambna industrija uspela pridobiti nova naročila iz tujine  vrednosti 475 milijonov dolarjev, medtem ko je v 2016 zaključila skupaj za 390 milijonov dolarjev sklenjenih poslov, je sporočilo srbsko obrambno ministrstvo v poročilu, izdanem 29. decembra lani.

“To je bilo dobro leto v katerem smo podpisali za skoraj 670 milijonov dolarjev pogodb, kar je 24 odstotkov več kot v letu 2016,” je v poročilu zapisal srbski obrambni minister Aleksander Vulić. Podrobnejših podatkov o poslih v poročilu niso razkrili, verjetno pa gre največji delež poslov z Združenimi  arabskimi emirati, ki jih ocenjujejo na 220 milijonov dolarjev (kar je posredno razkril pomočnik srbskega obrambnega ministra za materialne vire Nenad Miloradović že v začetku leta 2017). Gre za posel z večnamenskim TV vodenim raketnim sistemom ALAS-C, ki ga je Srbija razvila za ZAE in uspešno predstavila ter demonstrirale njegovo učinkovitost v Nikincih (gre za poligon in demonstracijsko – razstavni prostor) – center nekdanje jugoslovanske oborožitvene industrije približno 45 km zahodno od Beograda.

 Ko je Vulin predstavil vključenost srbske vojaške industrije v proces posodabljanja srbske vojske, je navedel, da je tekstilna industrija Yumco iz Vranja že dobavila 7030 kompletov uniform M10 v kamuflažnem vzorcu, ima pa naročilo še za nadaljnjih 20.000 takšnih kompletov. Prav tako je srbska obrambna industrija že dobavila 2000 parov obutve od skupaj 10.000 naročenih, skupaj pa naj bi dobavili kar 27.000 parov vojaške obutve, pogodba pa je bula podpisana prav pred nedavnim.

Srbija v vojaškem industrijskem segmentu zaposluje 21.100 ljudi in kar precej prispeva v skupni gospodarski učinek te majhne balkanske države z (uradnim) izvozom osebnega orožja, streliva ter artilerijskih in raketnih sistemov. Srbska vlada pričakuje, da bo obrambna industrija še uspešnejša in v letu 2020 prodala že za 700 milijonov evrov proizvodov na tujem in doma.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MO Srbije

 

Povezani članki