Se Hrvaška oddaljuje od nakupa izraelskih lovcev F-16?

by Urednik

HRVAŠKA OPOZORILA IZRAEL, NAJ PRESEŽE NESPORAZUME Z ZDA V ZVEZI Z F-16

Hrvaška se je v četrtek, 3.1.2019, odzvala na zaplete v zvezi z dobavo 12 izraelskih lovcev ameriškega izvora F-16 in opozorila Izrael, naj premaga vse nesporazume, sicer – dodaja uradni Zagreb – bodo naročilo odpovedali. Hrvaško obrambno ministrstvo želi odgovor Izraela že do 11. januarja.

Pogojni pol milijardne dolarjev vreden posel – nakup 12 nadgrajenih lovcev F-16 barak iz izraelskih viškov – je bil sklenjen lani marca, sledil pa je po odobritvi ZDA, da Izrael proda tretji državi v ZDA izdelana letala. Težave pa so se začele potem, ko je ameriški State Department namignil, da naj bi  moral Izrael iz letal odstraniti lastne nadgradnje, ki so jih vgradili v letala po nakupu v ZDA pred približno 30 leti. Izrael je v F-16 barak – vgradil sofisticirano elektronsko in radarsko opremo, prav slednja pa je bila ključna pri odločitvi Hrvaške za nakup izraelskih lovcev F-16 in ne (novih) ameriških. Kot je izjavil tiskovni predstavnik hrvaškega sabora Gordan Jandroković, bo Hrvaška kupila samo verzijo F-16, za kakršno so se odločili.

Vsa zadev dobiva dokaj čuden prizvok, kajti Trumpova in Netanjahujeva administracija sta si zelo blizu, še posebno na obrambnem področju in pri varnostnih zadevah. Nesporazum v zvezi s hrvaškim nakupom bojnih letal F-16 pa je eden redkih nesporazumov med omenjenima državama, po zatrjevanju izraelskih medijev pa ga državi nista presegli niti med srečanjem ameriškega državnega sekretarja za zunanje zadeve Mikeom Pompeom z izraelskim ministrskim predsednikom Benjaminom Netanjahujem v torek v Braziliji (na inavguraciji novega brazilskega predsednika).

Kot je izjavil predsednik hrvaške vlade Plenković, bo Hrvaška dokončno odločitev glede nakupa izraelskih bojnih letal F-16 barak sprejela, ko bosta Izrael in ZDA sprejela dokončen sklep v zvezi s tem vprašanjem.

Gre za doslej največji hrvaški orožarski posel, potem ko se je Hrvaška po vojni v letih 1991-1995 ločila od nekdanje Jugoslavije. Sicer je Hrvaška v zvezi z bojnimi letali uprizorila pravo mini orožarsko tekmo s sosedo Srbijo, ki je pred nedavnim prejela deset lovcev MiG-29, šest podarjenih od Rusije in še štiri od Belorusije.

Pripravil: B. Knific, foto: F-16

 

 

Povezani članki