Separatisti v Slavjansku iz obrambne v ofenzivno strategijo

by Urednik

SPOPADI V UKRAJINI TERJAJO NOVA ŽIVLJENJA

Podporniki federalizacije v vzhodnem ukrajinskem mestu Slavjansk v regiji Doneck nameravajo preiti iz obrambne v ofenzivno strategijo, je sporočila tiskovna predstavnica Stella Khorosheva za ruske RIA Novosti.

“Nima smisla čakati na napad (ukrajinskih varnostnih sil). Spremenili smo taktiko,”je dejal Stella Khorosheva. V Slavjansku je bilo doslej ubitih vsaj ducat protestnikov in civilistov. Ukrajinski vojaki in policisti so v zadnjih tednih mesto, ki ga imajo pod nadzorom protestniki in samoobrambne sile.

O novih bojih pa poročajo tudi iz ukrajinskega mesta Kramatorsk, kjer naj bi v bližnjih naseljih umrl en proruski separatist, vsaj štirje pa naj bi bili ranjeni. V predmestju Kramatorska so sinoči potekali hudi boji, Ukrajinska vojska pa je uporabila tudi helikopterje. Kot poročajo se je zdaj situacija v Kramatorsku umirila, veliko bolj resne razmere pa so v vasi Starovarvarovka, o čemer poroča tudi poročevalec v spodnjem videoposnetku.

Na referendumu o neodvisnosti od Ukrajine, ki so ga v regijah Doneck in Lugansk izvedli v nedeljo 11. maja 2014, naj bi več kot 80 % volivcev glasovalo za neodvisnosti od Kijeva, so sporočili proruski aktivisti, ki so referendum tudi organizirali.

Po spremembi režima v Ukrajini konec februarja so državljani pretežno rusko govorečih jugovzhodnih regij v Ukrajini zavrnili priznanje legitimnosti začasne vlade in tudi s shodi pozvali k federalizaciji in referendumih o večji avtonomiji.

Po zavzetjih vladnih in občinskih poslopij v vzhodno ukrajinskih mestih s strani (proruskih) aktivistov in odcepitvi Krimskega polotoka je začasni predsednik Aleksander Turčinov sredi februarja ukazal začetek posebnih operacij varnostnih sil na vzhodu države, da bi zatrli podpornike federalizacije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Spopadi v Kramatorsku v Ukrajini (v ruščini)

Povezani članki