Severna Koreja grozi s potopitvijo ameriške letalonosilke

by Urednik

ZDA PROTI SEVERNI KOREJI NAPOTILA MORNARIŠKO BOJNO SKUPINO

Severnokorejske oblasti naj bi potopile ameriško letalonosilko USS Carl Vinson, če bo potreba da se pokaže moč Severnokorejske vojske, piše časopis vladajoče stranke delavcev, potem ko je ameriški predsednik v Japonsko morje napotil bojno mornariško skupino.

“Naše revolucionarne sile so v bojni pripravljenosti da potopijo ameriško jedrsko letalonosilko v enem napadu,” so zapisali v severnokorejskem časopisu Rodong Sinmun. V članku imenujejo letalonosilko za “veliko žival” in da bo napad nanjo “dejanski primer prikaza moči naše vojske”.

Novica prihaja v času, ko je Japonska poslala dva rušilca v mornariško skupino ameriške letalonosilke USS Carl Vinson (CVN-70) razreda nimitz na skupna urjenja, ki sledijo zadnjim testom balističnih raket Severne Koreje. Napetosti na Korejskem polotoku so se začele z novimi jedrskimi poskusi in izstrelitvami balističnih izstrelkov v zadnjih tednih, ki so v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN.

Pentagon je zato v začetku aprila 2017 proti Severni Koreji poslal mornariško skupino iz Singapurja. Predsednik ZDA Donald Trump je ob tem dejal, da je bila “armada” že napotena … O času odhoda in prihodu mornariške skupine v Azijo niso znane informacije.

ZDA so mornariško skupino z letalonosilko USS Carl Vinson v Azijo napotile za odvračanje Severne Koreje, vendar pa naj še ne bi dosegla Japonskega morja, prispela pa naj bi enkrat do konca aprila 2017. Menda je do zamude prišlo zaradi neučinkovitega komuniciranja med Belo hišo in Pentagonom.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki