Severna Koreja je razvila podmornico z balističnimi raketami

by Urednik

KORAK NAPREJ PRI RAZVOJU JEDRSKEGA OROŽJA

Severna Koreja je razvila novo podmornico, ki je lahko oborožena z balističnimi raketami, kar je še en korak naprej v severnokorejskem razvoju jedrskega orožja. Potem ko se je še sredi oktobra 2014 ugibalo, da bi podmornico novega razreda “sinpo” (poimenovanje s strani zahodnih analitikov) lahko razvili na podlagi načrtov  nekdanjih jugoslovanskih dizelsko-električnih podmornic razreda sava in heroj, pa so južnokorejski obveščevalci medijem zaupali, da je ta nastala na osnovi sovjetske podmornice razreda golf (projekt 629).

Podmornice iz projekta 629 (NATO: razred golf) so bile dizelsko-električne podmornice s podmorniškimi balističnimi raketami (SLBM – submarine-launched ballistic missile). V dolžino so merili dobrih 98 metrov in v širino 8,2 metra. Sovjetska mornarica je med leti 1957 in 1990 uporabljala 23 podmornic tega tipa (golf I do golf V). Zasnovane so bile na podmornicah razreda zulu in nadgrajene za izstrelitev raket scud. Sovjetska zveza naj bi vseh 23 podmornic razreda golf uničila. Vendar pa je znano, da so vsaj eno prodali Kitajski, ki je na njeni osnovi razvila podmornico razreda type 6631 in nato type 031, s katerima preizkušajo nove podmorniške balistične rakete. Domneva se, da je bilo več dizelsko-električnih podmornic razreda golf prodano v tujino iz Rusije leta 1993.

Severnokorejska podmornica razreda “sinpo”  meri v dolžino približno 67 metrov, v širino 6,6 metra, ima zaokrožen premec, poveljniški stolp se nahaja na srednjem delu podmornice in brez vidnih krilc za potop. Te mere nakazujejo, da gre za podmornico z izpodrivom med 900 in 1.500 tonami. Mogoče je, da so severnokorejski znanstveniki uporabili kombinacijo jugoslovanskih podmornic razreda sava in heroj (dolžina, širina) ter ruske razreda golf (lansirni sistem).

Po podatkih južnokorejskih obveščevalcev, naj bi podmornica lahko izstrelila enostopenjske rakete na tekoče gorivo s  1.180 kilogramsko bojno konico in dosegom 1420 km (razdalja med severnokorejsko pomorsko bazo Sinpo in na Japonsko je 650 km). Južnokorejski viri pravijo, da bo Severna Koreja v roku dveh ali treh let že sposobna izvesti prva testiranja lansiranja balistične rakete.

Severnokorejska mornarica ima v svoji floti 70 do 90 podmornic, ki so vse še iz časa Sovjetske zveze. Večina od njih ima omejene sposobnosti in ne more biti opremljena z balističnimi izstrelki. Podmornica razreda sinpo pa naj bi bila oborožena z najmanj tremi raketami z bojno glavo.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

So novo severnokorejsko podmornico razvili iz razredov sava in heroj?

Ameriški vojaški analitiki sklepajo, da je Severna Koreja razvila nov razred podmornic, ki je po velikosti in obliki močno podoben nekdanjim jugoslovanskim podmornicam razreda sava in heroj.

Podmorničarstvo Jugoslavije

Avtor: več avtorjev

Društvo PODMORNIČAN Ljubljana je v sodelovanju s kolegi iz Beograda in Pulja sredi poletja 2014 v slovenskem jeziku izdalo knjigo Podmorničarstvo Jugoslavije, ki zajema celotno obdobje zgodovine podmorničarstva na jugovzhodni obali Jadranskega morja. Kot pravijo v društvih:  “Podmornic ni več, mi pa smo še tu!” in “Nekoč nas ne bo, ostala pa bo ta monografija!” nam ta knjiga prenaša spomine, dejanja in delovanje podmorničarjev na območju bivše Jugoslavije, v katerih je sodelovalo tudi mnogo Slovencev.

Redna cena: 59,90 eur, znižana cena za bralce revije Obramba: 52,90 eur

poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikelpoštnina le 1,00 eur

Povezani članki