Severna Koreja pospešeno zapira jedrski poligon

by Urednik

DOKONČNEGA ZAPRTJA SE BODO LAHKO UDELEŽILI TUDI TUJI NOVINARJI

Severna Koreja je začela z demontažo jedrskega poligona Punggye-ri, poroča ameriška spletna stran strani “38 North”, ki komentira stanje na osnovi fotografij z dne 7. maja 2018. 

 Satelitski posnetki od 7. maja 2018 navajajo prepričljivo dokazujejo, da odstranitev poligonov za testiranje poteka s polno paro” navaja spletna stran. Kot trdijo, so uničili nekaj pomožnih zgradb, odstranili pa so tudi železniške tire. Nekatere glavne stavbe, vključno z dvema največjima – poveljniškim centrom in upravno zgradbo – pa so stale nedotaknjene. Vhodi v predore so še vedno odprti, kar je verjetno povezano z dejstvom, da se bodo zaključne slovesnosti ob zaprtju poligona, ki se jo bodo med 23.in 25. majem lahko udeležili tuji novinarji in bo vključevala “uničenje vseh poligonov z eksplozivom in zapiranje (rušenje) vhodov vanje”.

Kot je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev, bo srečanje voditeljev Severne ter Južne Koreje Kim Jong Il in Mun Jae Ina na prehodni točki Phanmundžom. Vendar pa naj bi Severna Koreja prav danes odpovedala nadaljnja dogovarjanja – zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

Jedrskega preizkusi so že dolgo kamen spotike v odnosih med Pjongjangom in njegovimi nasprotniki. ZDA in zavezniki zaradi tega že leta izvajajo politiko sankcij proti Severni Koreji. Konec letošnjega aprila je Severna Koreja napovedala novo strategijo: opustitev nadaljnjih jedrskih in raketnih preizkusov, da bi se osredotočili le na razvoj lastnega gospodarstva. Tako se je, po zatrjevanju Pjongjanga, Severna Koreja pridružila mednarodnim prizadevanjem, da v celoti opusti jedrske poskuse skladno z globalnim jedrskim razoroževanjem. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je dejal, da je potreba po jedrskih poskusov prenehala, saj je Severna Koreja zaključila uvajanje jedrskega orožja v oborožitev. Kot je dejal, je poligon s tem izpolnil svoje poslanstvo.

Pripravil: B. Knific, foto: 38 North 

Povezani članki