Sikorsky bo izdelal 23 predsedniških helikopterjev VH-92A

by Urednik

NOVI HELIKOPTERJI ZA AMERIŠKE PREDSEDNIKE

Sikorsky, ki je del skupine Lockheed Martin, je dobil končno naročilo za izdelavo skupaj 23 predsedniških helikopterjev VH-92A za Korpus mornariške pehote ZDA, potem ko so pred dnevi podpisali pogodbo za dodatnih 5 letalnikov.

Sikorsky načrtuje dobavo prvih predsedniških helikopterjev VH-92AMarine One” že v letošnjem letu, v svojem proizvodnem obratu v Stratfordu namreč že dokončujejo 12 helikopterjev. Še zadnji od skupaj 23 helikopterjev pa naj bi bil dobavljen v letu 2023.

Novi helikopter Sikorsky VH-92A bo prevažal predsednika in podpredsednika ZDA ter druge državne uradnike. Helikopterje proizvajalca Sikorsky uporabljajo za prevoze že vse od časa predsedovanja Dwighta D. Eisenhowerja, ki je bil predsednik med letoma 1953 in 1961. Helikopter VH-92A, imenovan tudi ” White Top ” (beli vrh) zaradi opazne bele in zelene barve, bo to zapuščino tako nadaljeval še naslednja desetletja.

Program VH-92A zagotavlja dolgoročno cenovno dostopnost in vzdržnost z modifikacijo helikopterja Sikorsky S-92, katerih flota je v letu 2020 presegla 1,7 milijona ur letenja in v povprečju naleti 14.400 ur mesečno.

Pripravil: A. Knific, foto: Sikorsky

Povezani članki