Sirija dobila 6 ruskih prestreznih lovcev MiG-31

by Urednik

SE BO SIRSKA VOJSKA S PRESTREZNIKI SPOPADALA Z ISLAMSKO DRŽAVO?

Sirske letalske sile so pred dnevi iz Rusije dobile 6 novih prestreznikov MiG-31, za katere so nakupno pogodbo (za skupaj 8 letal) podpisali že v letu 2007. Na letališče v Damasku je poleg novih bojnih letal prispelo tudi 16 za te letalnike na novo v Rusiji usposobljenih sirskih pilotov.

Sirska vojska naj bi si z novimi prestrezniki, veljajo za najhitrejša letala te vrste na svetu, “pomagala” pri spopadih s pripadniki militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS), ki pa vsaj zaenkrat po nam znanih informacijah (še) ne uporablja bojnih letal. ISIS je na svojem bojnem pohodu sicer zasegel nekaj deset sirskih bojnih letal (MiG-21, MiG-23, L-39). Nekaj letal naj bi med usposabljanjem pilotov Sirska vojska že v letu 2014 sestrelila.

Nekateri zato že namigujejo, da naj bi Sirske letalske sile z novimi letali lahko prestrezale turške in izraelske lovce, če bi ti zašli na “sirsko” ozemlje.

Moskva v mednarodnem boju proti Islamski državi sodeluje tudi z Washingtonom in Brusljem, z dobavo orožja pa pomaga tako sirskim kot iraškim oblastem.

MiG-31 foxhound velja za najhitrejše letalo (2,83 macha / 3000 km/h) dolgega doleta za prestrezanje na svetu. MiG-31 je dvosed in lahko prestreza cilje do razdalje 200 km zahvaljujoč dosegu radarja in dosegu raket zrak-zrak dolgega dosega. Rusija ima v svoji floti okoli 250 letal MiG-31, Kazahtan pa 29, sedaj pa po novem še Sirija 6.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

 

Rusija naj bi ob meji z Ukrajino namestila prestreznike MiG-31

Po podatkih ukrajinskih oblasti je Ruska vojska prejšnji teden v vojaško bazo Millerovo, le 25 km od meje z Ukrajino, namestila dodatna vojaška letala, najverjetneje MiG-31 foxhound.

VIDEO: Najhitrejši prestreznik MiG-31

V videoposnetku si lahko ogledate izjemne posnetke kamer go pro iz dveh letal MiG-31 (NATO: foxhound) Ruskih letalskih sil, ki velja za najhitrejše (2,83 macha / 3000 km/h) letalo dolgega doleta za prestrezanje na svetu.

Povezani članki