Sirija naj bi Hezbolahu predala rakete P-800 yakhont

by Urednik

IZRAEL SE BOJI, DA JE HEZBOLAH DOBIL RUSKE PROTILADIJSKE RAKETE

Zahodni mediji poročajo, da naj bi režim sisrskega predsednika Assada dal Hezbolahu nadzvočne protiladijske rakete P-800 yakhont, kar predstavlja grožnjo za izrael in njihove vojaške ladje.

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada naj bi protiladijske nadzvočne rakete ruske izdelave P-800 yakhont predal Hezbolahu kljub naporom Izraela, da to prepreči, poroča Wall Street Journal. Iz Sirije pa prihajajo novice, da Assad s tem menda želi zaščititi sodobno sirsko orožje pred izraelskimi napadi, kot tudi sirskimi uporniki.

Izrael je menda v zadnjem letu vsaj petkrat napadel skladišča in konvoje z orožjem v Siriji, zaradi strahu pred možnostjo, da bi orožje padlo v napačne roke. Izraelske oblasti naj bi se bale predvsem Hezbolaha in so zato po enem izmed bombardiranj maja 2013 Assadu sporočile, da nočejo vojne s Sirijo, temveč je njihov cilj Hezbolah. Protiladijska raketa P-800 oniks/yakhont

Vendar pa je sirska vlada zaveznik Hezbolaha, ki na njeni strani sodeluje že od začetka sirske državljanske vojne v kateri se bori več tisoč njihovih borcev. Izraelski obrambni strokovnjak Ronen Bergen je za ameriške medije dejal, da Hezbolah v Siriji zagotovo upravlja s sirskimi raketami scud-D, scud-C, fatih-110 in fajr.

Izraelsko obrambno ministrstvo je že večkrat poudarilo, da imajo učinkovito obrambo za nadzvočne protiladijske rakete yakhont. Ob tem pa vojaški analitiki, tudi izraelski, dodajajo, da noben obrambni sistem ni 100%.

Rusija je decembra 2011 dobavila Siriji 72 protiladijskih raket P-800 yakhont skupaj z 18-imi vozili, ki naj bi jih namestili vzdolž obale. Sirija je nato dodatne rakete yakhont skupaj z radarjem, ki ima doseg 180 morskih milj (333 km), od Moskve dobila maja 2013.

Nadzvočne protiladijske rakete dolgega dosega P-800 oniks, na izvoznih trgih poimenovane yakhont (rubin ali safir), so razvili v ruskem podjetju NPO Mashinostroyeniya in imajo doseg 300 kilometrov. Razvoj raket yakhont (NATO: SS-N-26)  se je začel leta 1983, do leta 2001 pa so razvili različice, ki omogočajo izstrelitev raket iz kopnega, morja, zraka in podmornice. Rusi navajajo, da so te rakete zamenjava za P-270 moskit, morda pa tudi za P-700 granit.

Več o sirskih raketah P-800 yakhont smo že pisali v članku Sirske nadzvočne rakete odvračajo ZDA od napada na Sirijo (KLIK).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos 

Povezani članki