“Sirija sestrelila dve izraelski letali nad Golansko planoto”

by Urednik

BODO INCIDENTI NA IZRAELSKI MEJI KONČALI SIRSKO PREMIRJE?

V torek 13. septembra 2016, manj kot 24 ur od začetka sirskega premirja, je poveljstvo Sirske vojske obvestilo o sestrelitvi enega izraelskega letala in enega brezpilotnega letala (UAV) v provinci Quneitra na sirskem območju Golanske planote na jugu Sirije, poroča sirska tiskovna agencija SANA.

Sirska vojska je sporočila, da so letali sestrelile sirske protiletalske enote. Sirske zunanje ministrstvo se je na sedež Združenih narodov (UN) pritožilo, da Izrael zadnjih par tednov z letali napada položaje Sirske vojske na območju, kjer potekajo “spopadi s teroristično skupino Jabhat al-Nusra”, ki naj bi jo z napadi tako podpirali. Na drugi strani izraelska tiskovna služba zavrača informacije o sestrelitvah. Predstavnik Izraelski vojske Arye Shalikar je potrdil le, da so bili vojaški letalniki, ki delujejo na območju Quneitra, dejansko napadeni iz tal.

Ruski vojaški analitiki, ruske oblasti o incidentu po poročanju ne vedo nič, pravijo, da sta bili po izraelskih virih dve protiletalski raketi na tem območju res izstreljeni, vendar po njihovih podatkih nista zadeli izraelskega bojnega in brezpilotnega letala. Ob tem opozarjajo, da je potrebno v takšne informacije verjeti z veliko mero previdnosti in jih vsaj “sedemkrat” preveriti. Po njihovem mnenju pa tovrstni incident med Sirijo in Rusijo ne bo privedel do končanja sirskega premirja.

Sirska vojska, zvesta predsedniku Assadu, se spopada s sirskimi uporniki, kurdskimi milicami, Islamsko državo in tudi Izraelsko vojsko. S Slednjo bijejo boje za Golansko planoto, katere del nadzoruje Sirska vojska. Ob vseh ostalih spopadih v državi so incidenti (spopadi) na tem območju večino spregledani. Spor za del Golanske planote med Izraelom in Sirijo namreč traja že vse od konca druge svetovne vojne, mejno območje pa je že več desetletij (od leta 1974) pod nadzorom OZN.

Zadnji večji incident se je zgodil 22. avgusta 2016, ko so sirska bojna letala napadla topniške položaje sirskih vladnih sil, ki naj bi pred tem obstreljevale del Golanske planote pod nadzorom Izraelske vojske, so takrat poročale izraelske oblasti.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Wikipedia

V Siriji ob sončnem zahodu začelo veljati premirje

ZDA in Rusija sta objavili načrt za prenehanje sovražnosti (premirje) v Siriji, ki je začelo veljati v ponedeljek 12. septembra 2016 ob sončnem zahodu (16.00 GTM).

Turški napadi ogrožajo ameriške vojake v Siriji

S kopenskim vojaškim posredovanjem Turške vojske je kriza v Siriji dobila neko novo dimenzijo, na sirskem ozemlju se namreč spopadi odvijajo na več frontah hkrati – v prepletu zaveznikov in sovražnikov.

Povezani članki