Sirija že dobila raketne sisteme S-300

by Urednik

RUSIJA OBOROŽILA SIRSKO VOJSKO S SODOBNEJŠO TEHNIKO ZRAČNE OBRAMBE

Sirska vojska je v svojo oborožitev že prejela raketne sisteme zračne obrambe S-300 (NATO: SA-10 grumble) in dodatne sisteme, ki bodo povečali varnost ruskih vojakov v Siriji, je sporočil ruski obrambni minister Sergei Šojgu.

“Zaključili smo dobavo raketnega sistema S-300,” je dejal Šojgu v torek, 2. oktobra 2018, in dodal, da je bilo Siriji dobavljenih 49 kosov vojaške opreme, vključno z radarji, vozili za nadzor ognja in štirimi lanserji (1 baterija S-300).

Dobava raketnega sistema S-300 je v prvi vrsti (uradno) namenjena zaščiti ruskih vojakov v Siriji, razlog zanjo pa je sestrelitev ruskega vojaškega transportnega letala Il-20 sredi septembra, ko ga je pomotoma sestrelila Sirska vojska, ki je branila državo ob napadu izraelskih lovcev F-16, ki so uporabili rusko letalo za kritje.

Celoten ruski zračno-obrambni sistem, skupaj s sistemom nadzora zračne obrambe, bo Sirski vojski na voljo do 20. oktobra 2018, je sporočil Šojgu Varnostnemu svetu. Rusija bo “pripravila in usposobila” sirske vojake za uporabo S-300 v treh mesecih.

Okrepljena sirska obramba bo tako lahko obvladovala (slabila) satelitsko navigacijo, radarje in komunikacijske sisteme bojnih letal tudi nad JZ delom Sredozemskega morja. To bi lahko “ohladilo nekaj vročih glav, da se izognejo neutemeljenim dejanjem, ki ogrožajo naše čete”, je zaključil Šojgu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki