Sirska vojska sestrelila turško vojaško letalo F-4

by Urednik

“Turškega lovca F-4 je Sirija sestrelila v mednarodnem zračnem prostoru”

Turško vojaško letalo F-4 je 22. junija 2012 sestrelila sirska protiletalska obramba po tem, ko je preletelo sirski zračni prostor.

Po poročanju sirskih oblasti je letalo kršilo sirski zračni prostor pri zelo nizki višini leta in pri visoki hitrosti, protiletalska artilerija pa ga je sestrelila približno kilometer od kopnega. Letalo je padlo v morje 10 kilometrov ali več kot šest navtičnih milj od obale blizu mesta Um Al-Tuyoor v provinci Hatay, ki meji na Sirijo. Mornarici obeh držav sodelujeta pri iskanju pogrešanih pilotov.

Tri dni za tem je turški zunanji minister Ahmet Davutoğlu izjavil, da je bilo turško vojaško letalo sestreljeno v mednarodnem zračnem prostoru brez opozorila, ko je malo pred tem po pomoti zašlo v sirski zračni prostor. Turški zunanji minister je zavrnil špekulacije, da je letalo bilo na vohunski misiji ali preizkusu sirske obrambe in radarjev. Dejal je, da je letalo z dvema pilotoma opravljalo redni preizkus turških radarskih sistemov. “Naše letalo je za kratek čas kršilo sirski zračni prostor, vendar ne v času, ko je bilo sestreljeno,” je dejal Davutoğlu. “Lovec F-4 je bil zadet približno 15 minut po kršitvi sirskega zračnega prostora.”

 

Turška vojska začela nameščati raketomete in protiletalske topove ob meji s Sirijo

29. julij 2012

Turčija je napotila svoje lanserje raket in protiletalske topove vzdolž meje s Sirijo, potem ko je sirska vojska prejšnji teden sestrelila turškega lovca F-4, so včeraj sporočili turški lokalnimi mediji. Turška televizija je pokazala konvoj približno 30 vojaških vozil, vključno s tovornjaki naloženi z raketnimi baterijami, ki je v sredo prišel v turško obmorsko mesto Iskenderun v provinci Hatay v bližini sirske meje(50 km proč).

V konvoju so vključeni raketni lanserji na transportnih vozilih, protiletalska artilerija in vojaškareševalnavozila.Pravtakosov obmejno mesto Reyhanli v provinci Hatay preselil tudi druga vojaška vozila.

Odločitev Turčije, da vojaško okrepi svojo mejo s Sirijo, prihaja dva dni po tem, ko je turški premier Recep Tayyip Erdogan napovedal spremembe v smislu vojaškega sodelovanja po sestrelitvi vojaškega letala. Izjavil je, da bodo vsak vojaški element približevanja turški meji šteli za nevarnost in bo razglašen za vojaški cilj. Vendar je v sredo tudi izjavil, da Turčija nima namena, da napade Sirijo. Turški predsednik Abdullah Gül je zaradi razprav o okrepljenih napetostih s Sirijo včeraj sklical nacionalno zasedanje varnostnega sveta. Sirija opisala svojo sestrelil turškega F-4 kot dejanje samoobrambe.

 

Turške letalske sile namestile lovce F-16 ob meji s Sirijo

2. julij 2012

Turčija je namestila šest lovcev F-16 blizu meje s Sirijo potem, ko je ta namestila svoje helikopterje v bližino meje. Šest lovcev je bilo poslanih na območje v odgovor na premik sirskih sil in kot možnost za hitro ukrepanje, je v soboto dejal predstavnik turške vojske in dodal, da zaenkrat še ni bilo kršitve turškega zračnega prostora.

Štiri od šestih letal so v soboto premestili v zračno bazo v Incirlik v odgovor na dvakratne polete sirskih helikopterjev blizu  province Hatay. Kasneje sta še dva lovca F-16 poletela iz baze v bližini mesta Batman, v jugovzhodni Turčiji, potem ko so sirske helikopterje opazili v bližini province Mardin. Helikopterji naj bi leteli le 6,5 km od meje.

Zaostritev odnosov poteka že vse od sestrelitve turškega letala na obmejnem območju prejšnji mesec. Turška Vlada je brez dlake na jeziku obsodila odziv Sirije na 16-mesečno protivladno vstajo, potem ko je sprejela več kot 30.000 sirskih beguncev v Turčijo.

V petek je Turčija namestila raketne lanserje in protiletalske topove ob meji kot odgovor na sestrelitev njenega lovca F-4 dne 22. junija. Ta poteza je prišla po tem, ko je premier Erdogan opozoril, da je Turčija spremenila svoja pravila o vojaškega delovanja in bo zdaj obravnavala vsako sirsko vojaško približevanje meji kot grožnjo.

Sirija je izjavila, da je bil turški F-4 sestreljen znotraj sirskega zračnega prostora. Vendar Turčija vztraja, da je bil sestreljen že po izstopu iz sirskega zračnega prostora. Letalo strmoglavilo v Sredozemsko morje ob obali južne province Hatay. Pilota sta še vedno pogrešana.

Gospod Erdogan je govoril o “jezi” Turčije zaradi incidenta in opisal Sirijo kot “jasno in perečo grožnjo”.

Tudi Nato je obsodil napad in izrazil močno podporo Turčiji, potem ko se je sklicevala na člen 4 ustanovne pogodbe Nata iz Ankare, ki dovoljuje vsem državam članicam, da zaprosijo za posvetovanja, če menijo, da je ogrožena njena varnost.

Rusijo obtožili za uboj turških pilotov

2. oktober 2012

Arabski TV kanal „Al – Arabija“ je obtožil Rusijo, da je vmešana v incident s turškim lovskim letakom F-4, ki so ga v mesecu juniju sestrelili nad Sirijo.

Arabski TV kanal se izgovarja na tajne sirske dokumente do katerih naj bi prišli, trdi pa, da sta turška pilota preživela sestrelitev, po katapultiranju in pristanku z reševalnim padalom pa naj bi bila likvidirana z odobritvijo Moskve.

Izvedenci menijo, da tokrat „Al-Arabija“ ni prvič sodelovala v javnih napadih na Libijo in Sirijo ter svetujejo, naj bi njihovim govoricam ne pripisovali prevelikega pomena.Po mnenju (ruskih) izvedencev so dokumenti, na katere se sklicuje „Al-Arabija“, po vsej verjetnosti ponaredki, sama trditev pa je usmerjena v še večjo zaostritev državljanske vojne.

Pripravil: B. Knific, A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki