“Sirska vojska z S-300 sestrelila izraelsko lovsko letalo F-16”

by Urednik

IZRAELSKA VOJSKA NAPADA POLOŽAJE SIRSKE VOJSKE

Sirska zračna obramba je v petek 21. avgusta 2015 v bližini mesta al-Quneitra sestrelila izraelsko bojno letalo (najverjetneje F-16), ki je kršilo zračni prostor Sirije, poroča iranska tiskovna agencija FARS.

Izraelske letalske sile (IAF) so tega dne izvedle zračne napade na sirsko vojaško bazo Brigade 68 v Khan Al-Sheih v provinci Damask in bazo Brigade 90 v provinci al-Quneitra na zahodu Sirije, ki so sledili napadu izraelskih jurišnih helikopterjev na Golanski planoti. Po poročanju sirskih medijev, naj bi Izraelska vojska med temi napadi izgubila dva helikopterja, najverjetneje Ah-64 apache (IAF je jurišne helikopterje AH-1 cobra upokojila v letu 2013).

Izraelski lovec F-16 naj bi v petek v zgodnjih jutranjih urah  priletel v sirski zračni prostor in streljal na vojaško bazo Brigade 68, se nato obrnil in odletel nazaj proti Brigadi 90 v al-Quneitra za zavarovanje varnega pristanka v okupirani Palestini, če bi bilo letalo zadeto, poročajo sirski lokalni mediji. Sirska vojska je iz zračne baze Iftiraas izstrelila raketo SA-9, iz baze Khalkhaala pa SA-2. Izraelskemu lovcu F-16 naj bi se uspelo izogniti obema protiletalskima izstrelkoma, medtem ko naj bi ga zadel izstrelek iz sistema S-300 (SA-10), ki so ga iz baze Mazza ob vznožju gore Qassioun zahodno od Damaska. Sirski mediji še poročajo, da ob tem niso opazili, da bi se pilot katapultiral iz letala.

Po poročanju FARS-a nobena od obeh napadenih brigad (68 in 90) nima oborožitvenih sistemov, ki bi lahko ogrožali izraelsko ozemlje, obe pa ogrožajo pripadniki z al Kaido povezana militantna skupina Fronta al-Nusra in njihovi zavezniki iz Ajnad al-Sham ter Jeish al-Islam. Po informacijah spletne strani Qassioun News naj bi Izraelci z napadi na položaje Sirske vojske, ki jih oblegajo skrajne militantne skupine, poskušali preprečiti, da bi te zasegle sirsko težko oborožitev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki