»Sirska zračna obramba sestrelila eno izraelsko letalo, drugo pa zadela…«

by Urednik

IZRAELCI ZANIKAJO IZGUBO LETALA MED NAPADI NA CILJE V SIRIJI

Iz Sirije prihajajo informacije, da naj bi Sirska vojska s protiletalskimi izstrelki pred dnevi sestrelila eno izraelsko bojno letalo, drugo pa zadela, vendar je odletelo nazaj proti Izraelu. Izraelci zanikajo, da bi utrpeli poškodb in/ali žrtev.

Kot pravi sirsko poročilo, se je to zgodilo med napadi na sirske vladne enote prejšnji petek (2. junij 2017) v bližini Palmire. Poročilo še navaja, da je sirski protiletalski sistem reagiral in sestrelil eno letalo nad okupiranim ozemljem, zadeli pa so še eno letalo, ostala pa so odletela proč. Sirska vladna vojska je obtožila Izraelske letalske sile za napad na njene enote v bližin Palmire.

Letalske napade na cilje v Siriji in odziv sirske zračne obrambe je potrdil tudi izraelski vojaški predstavnik, rekoč da so na izraelska bojna letala usmerili rakete, potem ko so napadla cilje v Siriji. Izraelski vir pa še dodaja, da pri tem niso utrpeli poškodb in/ali žrtev. Po navedbah izraelskega kanala 10 so Sirci napadli izraelska letala (najverjetneje F-15 ali F-16) z raketami sistema S-200 (NATO: SA-5 gammon).

Že prejšnji mesec so izraelska bojna letala napadla sile sirske vladne vojske zahodno od Damaska v bližini meje z Libanonom. V januarju letos j Izrael bombardiral vojaško letališče v bližini Damaska. Decembra lani naj bi sirska zračna obramba domnevno sestrelila izraelsko bojno letalo in brezpilotno letalo nad jugovzhodno provinco Quneitra, Izraelske letalske suile pa so to zanikale. V novembru 2016 naj bi iz Sirije lansirali raketo na del Golanskega višavja, ki je pod izraelskim nadzorom. Škode naj bi ne bilo, Izraelske letalske sile pa so odgovorile z ognjem.

Pripravil: B. Knific, foto: IDF, YouTube

Povezani članki