Skrajneži potopili plovilo Egiptovske mornarice

by Urednik

8 EGIPTOVSKIH RAZMER PO NAPADU POGREŠANIH

V sredo 12. novembra 2014 zjutraj so skrajneži napadli in potopili eno izmed plovil Egiptovske mornarice ob obali province Damietta na severovzhodu države. Po napadu štirih “ribiških čolnov”, ubili so 4 skrajneže in jih 32 aretirali, so uspeli rešiti 5 mornarjev, 8 pa jih je pogrešanih na morju.

 Napad na ladjo Egiptovske mornarice se je zgodil približno 70 km od obale Egipta, pri tem pa je prišlo do izmenjave ognja. Napadalci, domnevno iz vrst  islamističnih militantnih upornikov, naj ne bi uporabili raket oz. težje oborožitve. Mornarica pa je na pomoč poklicala tudi letalske sile.

Zaenkrat ni znano ali je plovilo Egiptovske mornarice bilo v času napada na redni misiji patruljiranja ali je iskalo/zasledovalo “skrajneže” oz. pomorske pirate.

Domneva se, da so napadalci iz vrst ene od militantnih skupin, ki se spopadajo z vladnimi silami na polotoku Sinaj. Spopadi, večinoma manjši, uporabljajo pa tudi avtomobile bombe, so se začeli po lanskem strmoglavljenju egiptovskega predsednik Mohameda Morsija in leto pred tem Hosnija Mubaraka. Sredin napad pa prihaja ravno nekaj dni po tem, ko je glavna egiptovska glavni militantna skupina Ansar Beit al-Maqdis  sklenila zavezništvo z Islamsko državo (ISIS).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki