“Skupna vojaška vaja” Ameriških in Ruskih letalskih sil nad Sirijo

by Urednik

AMERIŠKI IN RUSKI PILOTI NAD SIRIJO IZVEDLI PREIZKUS KOMUNIKACIJE

Ruska vojska je sporočila, da so v torek 3. novembra 2015 nad Sirijo izvedli skupno vojaško letalsko vajo z Ameriško vojsko – namen manevra, ki je trajala zgolj 3 minute, je bil “preizkus komunikacije” oz. varnostnih protokolov med ruskimi in ameriškimi vojaškimi letali.

Potem ko so Ruske letalske sile 30. Septembra 2015 začele vojaško posredovanje proti Islamski državi (ISIS), ameriška ter zavezniška letala pa napadajo cilje ISIS-a v Iraku in Siriji že vse od lanskega poletja, je nebo nad Sirijo vse bolj “natrpano”. Predstavniki ZDA in Rusije se že vse od ruskega vstopa v vojno proti Islamski državi dogovarjajo o najnujnejšem sodelovanju – predvsem komunikaciji med bojnimi letali, da bi preprečili nevarna srečanja med njimi.

Ruski general Andrei Kartapolov je novinarjem sporočil, da je na območju Sirije (in sirskega zračnega prostora) potekala “skupna vaja z letalskimi posadkami in kopenskimi silami iz Ruskih in Ameriških zračnih sil.” Dodal je, da so med vajo ruski in lovci iz ameriške koalicije vadili tesne nalete na oddaljenosti treh milj na posebnem območju. Posadke so pri tem vadile sporazumevanje v angleščini in ruščini.

Kartapolov je še potrdil, da se Rusija in Izrael, sosednja država na jugozahodu Sirije,  ves čas medsebojno obveščata o razmerah v sirskem zračnem prostoru.

Toda Pentagon se je na rusko novico za medije odzval s sporočilom, da ni šlo za vojaško vajo, temveč le 3-minutni preizkus vezan na novo dogovorjen varnostni protokol. Dodali so, da je šlo za srečanje enega ameriškega in enega ruskega bojnega letala na nebu nad Sirijo.

Rusija je pred dnevi ponovno potrdila, da želi da sirski predsednik Assad ostane na oblasti. Rusija je namreč začela napade na cilje Islamske države v Siriji prav na zahtevo Assada. Ob tem je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so letala Ruskih letalskih sil od začetka vojaškega posredovanja v Siriji vzletela že 1.631-krat in uničila 2.084 ciljev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki