Slovaška prva uporabnica granatometov Carl-Gustaf M4

by Urednik

NAJNOVEJŠE ŠVEDSKO PRENOSNO PROTIOKLEPNO OROŽJE ZA SLOVAŠKO VOJSKO

Slovaška vojska, ki trenutno je trenutno opremljene tudi z orožjem Carl-Gustaf M3, je v svojo oborožitev dobila najnovejše švedske protioklepne prenosne pehotne granatomete Carl-Gustaf M4 in tako postala prva uporabnica tega sistema.

Slovaško obrambno ministrstvo se je odločilo, da bo še naprej krepilo svoje obrambne sposobnosti in se zato odločilo za nakup novega protioklepnega sistema Carl-Gustaf M4, ki ga proizvaja švedski Saab. Ob tem so poudarili, da je večnamenski oborožitveni sistem Carl-Gustaf M4 združljiv tudi z najsodobnejšimi tehnologijami na bojišču – inteligentnimi sistemi za opazovanje in vodeno strelivo.

Carl-Gustaf M4 je zadržal učinkovitost in vsestranskost uveljavljenega sistema Carl-Gustaf, deležen pa je tudi številnih izboljšav. Ena od pomebnih je tudi veliko nižja teža – manj kot 7 kg (starejši modeli več kot 8 kg), kar omogoča  znatno boljšo mobilnost vojakov.

Carl-Gustaf M4 je najnovejša različica prenosnega večnamenskega protioklepnega granatometa, ki  uporabnikom ponuja široko paleto možnosti za uporabo in omogoča, da vojaki ostanejo agilni in učinkoviti v vsakem scenariju. Temelji na preverjenih zmogljivostih sistema, ki ponujajo višjo stopnjo natančnosti, lažjo konstrukcijo in združljivost s prihodnjimi inovacijami.

Pripravil: A. Knific, foto: Saab

Povezani članki