Slovaška v pogajanja za lovce JAS-39 gripen

by Urednik

SLOVAŠKA VOJSKA IŠČE MENJAVO ZA ZASTARELE LOVCE MIG-29

Zaradi izboljšanja svojih obrambnih zmogljivosti bo začela Slovaška pogajanja s Švedi o najemu lovcev Saab JAS-39 gripen. Slovaška vlada je pogajanja marca lani zaupala obrambnemu ministru Martinu Glváču.

Kot menijo slovaške oblasti, je Švedska edina država, ki jim ponuja možnost izposoje – najema letal, ki jih bodo plačali po urah naleta. O podrobnostih, stroških in številu večnamenskih bojnih letal gripen se bodo dogovorili med samimi pogajanji.

Slovaške letalske sile so opremljene z lovci MiG-29, ki pa se jim življenjska doba izteče v letošnjem letu (2016). Po Glváčevih besedah si Slovaška novih bojnih letal – lovcev ne more privoščiti, zato se je njihovo obrambno ministrstvo obrnilo na več držav in proizvajalcev. Edini, ki so po besedah slovaškega obrambnega ministra ustregli vsem njihovim zahtevam, so bili Švedi, ki bi jim dali v najem lovce Saab JAS-39 gripen.

Slovaški obrambni minister je še povedal, da bodo nadzor zračnega prostora v letu 2016 nadaljevali z lovci MiG-29, ki se jim  bodo konec leta iztekla letalna dovoljenja. V primeru, da se ne bodo pogodili s Švedi za najem – uporabo gripnov, se bodo  (podobno kot Slovenija in baltske države) o nadzoru slovaškega neba dogovorili s katero od partnerskih držav v zavezništvu.

Slovaške letalske sile imajo sedaj v svoji floti 6 čeških trenažnih letal Aero L- 39 albatros in 12 ruskih lovcev MiG-29 AS/UBS, vendar jih več kot polovica ne leti in so v rezervi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki