Slovaška “zamuja” z odločitvijo o zamenjavi ruskih lovcev MiG-29

by Urednik

SLOVAŠKA NAJVERJETNEJE ŠE NAPREJ Z LOVCI MIG-29

Slovaška bo odložila načrtovani nakup lovskih letal v luči širše nadgradnje svojih (kopenskih) oboroženih sil, je sporočil obrambni minister Peter Gajdos. Ob tem so nekateri slovaški visoki predstavniki že opozorili, da bi takšen potek lahko podaljšal odvisnost države od Rusije.

Slovaška, ki je članica zveze NATO, se je že več mesecev z več podjetji pogovarjala o zamenjavi starih ruskih lovcev MiG-29. Najresnejši kandidati za zamenjavo so bili ameriški lovci Lockheed Martin F-16 in švedski lovci Saab JAS-39 gripen, ki jih že nekaj let uporabljata (najemata) sosednji Madžarska in Češka.

Po besedah obrambnega ministra Gajdosa, naj bi se o načrtu posodobitve Slovaške vojske odločili do konca tega meseca, vendar želijo najprej posodobiti kopenske sile, ki so hrbtenica vojske. Nekatere elemente zračnih sil so že posodobili, medtem ko kopenske sile niso bile že desetletja.

Leta 2015 je Slovaška sklenila pogodbo za nakup devetih ameriških helikopterjev UH-60 black hawk kot zamenjavo za floto ruskih helikopterjev Mi-17, podpisala pa tudi pogodbo z italijansko Alenio Aermacchi za dva transportna letala C-27J, ki so letos zamenjala ruske Antonove An-24.

Slovaška ima sicer z Rusijo sklenjeno pogodbo o vzdrževanju svojih 12 lovcev MiG-29 do jeseni 2019. Če ne bo naročila novih letal, bi morala pogodbo o vzdrževanju kmalu podaljšati, saj je običajno potrebno 18-24 mesecev za dobavo delov.

“Podaljšanje uporabe lovcev Mig-29 je načrt B, načrt A je nakup novih letal. Ne bom sprejel nobene druge proevropske in proatlantske rešitve (za njihovo zamenjavo),” je še povedal Gajdos.

Slovaška naj bi do leta 2030 porabila približno 6,5 milijarde evrov (7,80 milijarde dolarjev) za modernizacijo svoje vojske, je zapisalo obrambno ministrstvo v strateškem dokumentu, ki je bil objavljen prejšnji teden, o njem pa bodo v parlamentu razpravljali v prvi polovici leta 2018. Če bo program sprejet bo Slovaška povečala obrambni proračun iz 1,1 odstotka BDP na 1,6 odstotka v letu 2020 in na 2,0 odstotka do leta 2024.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki