Slovenska vojska tudi v juniju pomagala v BiH in Srbiji

by Urednik

Slovenska vojska prepeljala 700 ton humanitarne pomoči v BiH in Srbijo

Slovenska vojska je bila v maju in juniju 2014 močno vključena pri humanitarni pomoči v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, ki so ju prizadele poplave. Prve ekipe so pomagale s helikopterji in črpalkami, v zadnjih tednih pa predvsem z dostavo humanitarne pomoči in sanacijo. Pomoč prizadetim območjem pa je bila tudi del mednarodne vojaške vaje OPREH-2 v BiH.

Sredi junija 2014 so se pripadniki čete regionalnih rezervnih sil Slovenske vojske udeležili mednarodne vojaške vaje OPREH-2, ki je potekala na območju Bosne in Hercegovine.

V prvem delu vojaške vaje OPREH-2 so vojaki, nastanjeni v bazi Butmir pri Sarajevu, izvajali naloge stabilizacije delovanja v širši okolici mesta ter po različnih vadbiščih vojske BiH, kjer so poleg domačih enot sodelovale tudi slovenske, britanske in avstrijske.

Drugi del vaje pa je potekal na severnem delu BiH, kjer so pripadniki Slovenske vojske, nastanjeni na območju Tuzle, odpravljali posledice nedavnih poplav med izvajanjem humanitarnih nalog pod skupnim imenom Joint Effort 2014, kjer so sodelovale združene moči enot EUFOR in vojske BiH. Na območju Doboja in širšega območja Posavine (Brčko, Šamac, Domaljevac, Vidovice, Kopanice, Bijeljina …) so pripadniki Slovenske vojske v okviru zaščite in reševanja sodelovali v sanaciji območja z izvajanjem nalog čiščenja in odvoza naplavin, dekontaminacije, nadzora in izvidovanja prehodnosti komunikacij, vzorčenja vode in zemljišča, na podlagi kemijskih analiz pa so izvajali preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

Vsekakor rezultati slovenskih enot kažejo na uspešnost vaje, saj so kljub visokim temperaturam in težkim delovnim pogojem v tem času odstranili 319 tovornjakov naplavin, dezinficirali 270200 m² javnih površin in objektov (vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi, občine,…) ter odvzeli 77 vzorcev vode in zemlje, za katere so rezultate analize posredovali ustreznim civilnim ustanovam na območju delovanja.

Ob tem pa je Slovenska vojska tudi sporočila, da je po poplavah prepeljala več kot 700 ton humanitarne pomoči v Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Maja in junija so pripadniki Slovenske vojske na prizadeta območja prepeljali preko 700 ton humanitarne pomoči, predvsem vode, hrane, oblačil in semen. V šestih konvojih je bilo vključenih 300 pripadnikov Slovenske vojske s 110-imi vozili, ki so prevozili skoraj 120.000 kilometrov.

Pripravil: A. Knific, vir in foto: Slovenska vojska

Povezani članki