Slovenski C-Astral uspešno predstavil svoj novi mini UAS ATLAS C4EYE

by Urednik

Slovenski C-Astral uspešno predstavil svoj novi mini UAS ATLAS C4EYE

Slovensko podjetje C-Astral, ki velja za integratorja majhnih brezpilotnih sistemov in je član skupine Terra Drone, je uspešno predstavilo svoj novi mini sistem napredne tehnologije UAS ATLAS C4EYE (Advanced Technology Light Acquisition/ATAK System). Predstavitev je sledila številnim preskušanjem, ki so vključevala sodelovanje z letali s posadko, brez posadke in Natovimi prednjimi usmerjevalci združenega ognja (JTAC).

ATLAS C4EYE je trenutno najbolj napreden vodoodporni mini UAS. Brezpilotnik – platforma v obliki letečega krila tehta le 2,6 kg in je šla skozi fazo testiranj letenja in izvedljivosti ter zdaj začenja obratovalno fazo, trenutno pa se proizvajalec pogaja o več javnih naročilih.

Sistem je trenutno eden najbolj izpopolnjenih sistemov mini UAS v kategoriji z naprednejšimi zmogljivostmi v industrijskem standardu brezpilotnika  RQ-11 raven, vključno z vzdržljivostjo, fleksibilnostjo, prilagodljivostjo senzorjev in vzdrževanjem.

Brezpilotnik – leteče krilo – je konstrukcijsko zasnovana tako, da omogoča pristanek v vodi zaradi uporabe konektorjev in zasnjenosti vzdolž vseh sekcij v standardu IP-67 UAV. Sistem omogoča prenos več vrst digitalnih radijskih povezav hkrati, odvisno od končnega uporabnika in končne uporabe. Modularna struktura in napredni sistemi za upravljanje porabe energije, nadzor letenja in prenehanje nadzora v sili ter lastna C-Astralova programska oprema za upravljanje, nadzor, komunikacije in načrtovana programska oprema omogoča enostavno integracijo v večje sisteme C4I in C2 ter za let v nadzorovanem zračnem prostoru. Letalnik je opremljen z izvidniško opremo in sistemi, z laserskimi napravami in več snemalnimi senzorji s široko taktično uporabo. Standardni sistem za zaključek leta – tiho padalo C-Astral – je sestavni del sistema.

ATLAS lahko leti do 5 km visoko in je namenjen aplikacijam na področju obrambe, varnosti, civilne in kritične industrijske infrastrukture. Modularna podatkovna povezava omogoča preklapljanje različnih radijskih postaj, frekvenc, odzivnikov ali ravni šifriranja za različne misije in regulativne zahteve. ATLAS C4EYE bo članom skupine Terra Drone omogočil dostop do ene najnaprednejših izvidniško-opazovalnih (ISR) zmogljivosti ​​na trgu za številne vrste misij.

Podjetje Terra Drone Corporation, ustanovljeno leta 2016, je hitro postalo eden največjih in najinovativnejših svetovnih brezpilotnih letalnikov različnih velikosti in namenov. Sedež podjetja je v Tokiu na Japonskem, več kot 25 podružnic pa je razširjenih po Aziji, Evropi, Ameriki, Afriki in Oceaniji. Terra Drone med drugim ponuja inovativne storitve brezpilotnih podjetij za nafto in plin, gospodarske javne službe, obnovljive vire energije, rudarstvo, gradbeništvo in geodeziji.

Skupina vključuje podjetje Unifly, ki je specializirano za upravljanje brezpilotnega prometa (UTM); C-Astral, ki razvija visoka vzdržljivostna letala UAV; RoNik Inspectioneering, ki zagotavlja brezžične inšpekcijske storitve za omejene prostore; Ventus Geospatial, ki je patentiral tehnologijo zaznavanja uhajanja plina;  in Inkonova, ki je razvila tehnologijo SLAM (hkratna lokalizacija in preslikava) za podzemne mine. V nadaljevanju načrtujejo še dodatna vlaganja v tehnološka podjetja z najsodobnejšimi rešitvami.

Pripravil: B. Knific, foto: Terra Drone

 

Povezani članki