Slovenski “orli” in smučarka Tina nosijo policijsko uniformo

by Urednik

Vrhunski športniki v slovenski Policiji

Na bližajočih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju bodo nastopili tudi slovenski vrhunski športniki, ki so pripadniki Slovenske vojske in Policije.

Med številčno slovensko odpravo bo tudi nekaj vojakov in policistov, ki so zaposleni v Športni enoti Slovenske vojske (npr. Filip Flisar, Klemen Bauer, Teja Gregorin) in Oddelku vrhunskih športnikov v Policijski akademiji (npr. Tina Maze, Robert Kranjec, Peter Prevc). Slovenski vrhunski športniki imajo možnost zaposlitve v Slovenski vojski, Policiji in Carini. Septembra lani je bil med Olimpijskim komitejem Slovenije in resornimi ministrstvi podpisan nov sporazum o zaposlovanju v javni upravi, ki za prihodnje obdobje predvideva 115 mest za vrhunske športnike in trenerje: 70 Slovenska vojska, 30 Policija in 15 Carina.

Pretekli konec tedna so slovenski zimski športniki ponovno zasedli vrh in le še dvignili temperaturo pred prihajajočimi olimpijskimi igrami v ruskem Sočiju. Tina Maze je v italijanski Cortini osvojila zlato medaljo v smuku in se četrtič v letošnji sezoni veselila uvrstitve na zmagovalni oder. Tino bomo lahko v Soči pospremili z glasno podporo na domači tekmi, saj se bo smučarska karavana svetovnega pokala ustavila na Zlati lisici, ki bo tokrat v Kranjski Gori. Na Daljnem vzhodu pa so slovenski smučarski skakalci priredili kar mini državno prvenstvo. V soboto je svojo drugo posamično zmago v sezoni in karieri slavil Peter Prevec in si s tem tudi nadel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na drugo mesto se je zavihtel njegov reprezentančni kolega Jernej Damjan. Na nedeljski zgodovinski tekmi pa so slovenski “orli” dosegli celo trojno zmago: na najvišjo stopničko je stopil Jernej Damjan pred Petrom Prevcem in Robertom Kranjcem. Slovenske skakalce čaka še tekma v Nemčiji, nato vrhunec zime v Sočiju in na koncu sezone tradicionalni zaključek na domačih tleh – v Planici. Vse naštete športnike poleg vrhunskih dosežkov druži še policijska uniforma, vsi so namreč zaposleni v Oddelku vrhunskih športnikov Policije.

Alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc sta decembra lani bila razglašena za najboljša športnika Slovenije v letu 2013. Prevc se je Policiji pridružil z letošnjim letom. Tako sta prestižni naslov osvojila vrhunska športnika iz Policije, kar se je zgodilo že leta 2005 (Tina Maze in Mitja Petkovšek) in leta 2010 (Tina Maze in Dejan Zavec).

Tako velja le še povabilo, da stiskamo pesti za naše zimske športnike, ki se bodo s slovenskim grbom na prsih trudili doseči odmevne rezultate, mogoče celo stopničke, po tihem pa bi si želeli prisluhniti tudi slovenski himni. Pustimo se presenetiti. Spodnji video pa že vabi v Planico, sicer je lanskega datuma, ampak ga prilagamo, ker se slovenski smučarski skakalci predstavijo v policijski uniformi – pa naj velja še za letos: Planica, 20. – 23. marec.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Sportal

VIDEO: Vabilo v Planico

Povezani članki