So Sirci z ruskim sistemom S-200 res zadeli izraelskega F-35?

by Urednik

TRK S PTICO ALI ZADETEK SIRSKE PROTILETALSKE RAKETE?

Proruski mediji prisegajo, da je raketa sirskega zračno-obrambnega sistema S-200 v začetku meseca oktobra lani zadela in poškodovala izraelskega lovca pete generacije F-35I adir. Na drugi strani pa so Izraelci zatrdili, da je bil njihov F-35 res poškodovan, toda v trku s ptico!

Zgodba se je začela razpletati 16. oktobra 2017, ko je Izrael sporočil, da so letala Izraelskih letalskih sil napadla sirsko raketno zračno-obrambe baterijo v bližini Damska, ki je dve uri pred tem izstrelila rakete na izraelska izvidniška letala nad Libanonom. V napadu je bila raketna baterija poškodovana, nobeno izraelsko letalo pa ni bilo zadeto, še pravi izraelsko poročilo. Naključno, ali pa ne, je istega dne ruski obrambni minister Sergej Šojgu prispel v Izrael na pogovore z izraelskim premierjem Benjaminom Netanyahujem in obrambnim ministrom Avigdorjem Liebermanom

Spletna stran Southfront, ki pokriva Rusko vojsko in njene intervencije v sirski državljanski vojni, pa podaja drugačno zgodbo: ”Po dostopnih informacijah so sirske obrambne sile uporabile raketo sistema S-200 v napadu na izraelsko bojno letalo.”

Ruski medij sicer ne vztraja, da so izraelsko letalo pete generacije res zadeli letalo F-35 z raketo iz šestdesetih let, je pa dejstvo, da so te rakete najboljše protiletalske rakete dolgega dosega, kar jih uporablja Sirija. V smislu sodobnega vojskovanja pa so seveda že povsem zastarele.

Utemeljitve spletne strani Southfront pa so bolj na trhlih nogah in neargumentirane. Nekaj ur zatem, ko je Izrael sporočil, da so napadli sirsko raketno baterijo, so prav tako izraelski mediji poročali, da je bil izraelski F-35 poškodovan v trku s ptico, vendar dva tedna pred tem dogodkom. Po navedbah je F-35 po nezgodi v zraku varno pristal, vendar so sporočili, da ni znano, kdaj bo spet pripravljen za operativno rabo.

Kot poroča ruski spletni medij, naj bi se nezgoda pripetila dva tedna pred 16. oktobrom 2017, obenem pa zatrdil, da Izraelci niso (s fotografijami) dokumentirali nezgode po ’’trku s ptico’’. Prav tako Southfront ne navaja, zakaj bi to morali storiti (prikazati fotografije poškodb radarsko slabo zaznavnega – stealth lovca F-35). Po drugi strani pa ameriška obrambna spletna stran The Drive poudarja, da so takrat izraelski F-35 ravno postali operativni in da Izrael verjetno ne bi že takoj tvegal bojne misije z njimi ob številnih dokazanih bojnih letali F-16 in F-15, prav tako pa F-35 niso optimalno opremljeni za izvidniške misije, kakršne opravlja Izrael nad Libanonom. Ameriški The Drive tako povzema, da, čeprav v celoti ne morejo izključiti možnosti zadetka F-35 z raketo sistema S-200, pa je verjetnost, da je bila nezgoda F-35 kljub vsemu običajen trk s ptico. Vsekakor pa se v tej zgodbi ne pojavlja trditev, da bi bil izraelski F-35 zadet z rusko raketo. Zgodba je lahko resnična ali pa ne, kot so bile zgodbe z neznanimi letečimi predmeti. Potrebnih več dokazov o celotnih okoliščinah dogodka, da bi navedbam potrdili verodostojnost.

Vsekakor pa lovec 5. generacije F-35 predstavlja simbol ameriške tehnološke zmogljivosti – ali pa nesposobnosti, zato vsaka domneva ali govorica, da je bil  poškodovan ali sestreljen seveda privlači veliko pozornost.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki