So v Siriji na silvestrovo res uničili sedem ruskih letal?

by Urednik

NAPAD SKRAJNEŽEV NA RUSKO LETALSKO BAZO V SIRIJI

Radikalni islamisti naj bi na prehodu v novo leto uničili sedem ruskih bojnih letal v vojaški bazi Hmeymim v provinci Latakija v Siriji, poroča ruski gospodarsko-finančni dnevnik Kommersant, novico o uničenju letal pa Ruska vojska zanika.

Pred tem je to bazo v začetku decembra lani obiskal predsednik Vladimir Putin, “da bi pohvalil enote za njihovo zmago za bojno zelo sposobnimi islamskimi militantneži” in naznanil delni umik ruskih sil, nameščenih v tej bazi.

Po navedbah Kommersanta sta dva “diplomatsko – vojaška vira” sporočila, da so med temi uničenimi letali štirje lovski bombniki Su-24 dva večnamenska lovca Su-35S in transportno letalo An-72. Isti viri še navajajo, da je bilo v napadu islamistov ranjenih najmanj 10 ruskih vojakov in uničeno odlagališče streliva. Če se navedbe potrdijo za resnične, gre za največje (materialne) izgube ruskih sil v Siriji doslej.

Transportni An-72 je prepoznaven visokokrilec z dvema turboventilatorskima motorjema na vrhu kril, vzleta in pristaja pa lahko na stezah krajših od 500 m. Su-35S je trenutno vrhunec ruskega vojnega letalstva, Su-24 pa nadzvočni lovski bombnik z gibljivimi krili (podrobneje ga bomo predstavili v februarski številki revije Obramba 2018), bil pa je “delovni konj” med bombniškimi napadi ruskih sil na sirske upornike in civilne zmogljivosti.

Leta 2015 je turški F-16 sestrelil rusko letalo Su-24, to pa je bil doslej edini v ruski reaktivec, uničen v Siriji. Sicer so Rusi v Siriji izgubili še tri letala v nesrečah in osem ali več helikopterjev bodisi v nesrečah ali pa so jih sestrelili. Pred letom dni, točneje 4.1.2017, je rusko obrambno ministrstvo izdalo poročilo, da sta bila dva mrtva v minometnem napadu, zanikali pa so kakršne koli poškodbe letal. Poročali so tudi, da je bil poškodovan jurišni helikopter Mi-24 v bližini baze Hama, umrla pa sta oba člana posadke.

V Kremlju so vedno stežka spregovorili o izgubah v Siriji, resda pa o the izgubah tudi ni fotografskih dokazov, ki bi jih potrjevali. Prav tako čudi, da slednjega niso storili uporniki.

Istega dne, kot je bilo podano uradno sporočilo iz Kremlja, je ruski vojaški novinar Roman Saponkov na spletni strani VKontakt – najbolj priljubljeni ruski socialni medijski platformi – objavil posnetek poškodovanega horizontalnega stabilizatorja letala Su-24. Po poročanju Saponkova ni bilo nobeno letalo uničeno, poškodovanih pa je bilo 10 letal, vključno s šestimi Su-24, enim Su-35S, enim An-72, enim opazovalnim letalom Su-30 in transportnim helikopterjem Mi-8. Potrdil je še, da so bili takoj zatem operativni dva lovska bombnika Su-24 in lovec Su-35S. Saponkov je še navedel, da so ga zaprosili, naj ne poroča o napadu. Po njegovem mnenju so bili napadalci dobro pripravljeni in opremljeni s tujo tehnologijo, meni pa, da Rusi niso pričakovali te nove tehnologije v rokah upornikov. Saponkov je tudi izjavil, da so njegovo verodostojnost napadli “prokremeljski” blogerji.

Kar nekaj posnetkov iz zraka priča, da so bili ruski letalniki v bazi Hmeymim razmeščeni zelo strnjeno. Natančen minometni napad tako lahko povzroči škodo na več letalih hkrati.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki