Španija bo chinooke in cougarje prepeljala v Irak z ladjo Juan Carlos I

by Urednik

VOJAŠKI HELIKOPTERJI NA MISIJO PROTI ISIS OB POMOČI ŠPANSKE MORNARICE

Španska mornarica bo na krovu amfibijsko-desantne ladje Juan Carlos I na misijo v boj proti Islamski državi v Iraku prepeljala 5 transportnih helikopterjev CH-47 chinook in AS532UL cougar, ki jih bo dostavila do pristanišča Shuaiba, 45 kilometrov od mesta Kuvajt. Od tod bodo helikopterje z ameriškimi vojaškimi tovornjaki prepeljali do iraške baze Besmaya, kjer so nastanjene španske oborožene sile.

Vključitev španskih transportnih vojaških helikopterjev chinook in cougar v misijo v Iraku so zahtevale ZDA. Španska kopenska vojska bo helikopterje na pot po morju poslala v maju. Amfibijsko-desantna ladja Juan Carlos I, ki velja za največje plovilo v Španski mornarici, bo plula po Sredozemskem morju do Sueškega prekopa in nato prečkala nevarno ožino Bab al-Mandab, kjer v zadnjih letih beležijo napade hutskih upornikov. Končni cilj plovbe bo predvidoma kuvajtsko pristanišče Shuaiba, kjer ima logistično bazo Ameriška vojska

Sprva so španski vojaški viri medijem pojasnjevali, da naj bi helikopterje v Irak poslali po zraku – z najetimi ruskimi transportnimi letali Antonov, vendar so se na koncu odločil za uporabo morskih poti in lastnih sredstev Španske mornarice – nosilko helikopterjev Juan Carlos I. (L61).

Španska vojska ima sicer v svoji oborožitvi 17 velikih transportnih helikopterjev CH-47 chinook in še 17 srednjih AS532UL cougar.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki