Srbi prizemljili zadnjega lovca MiG-29

by Urednik

SRBSKO NEBO NADZORUJEJO STARI TRENAŽNI LOVCI MIG-21UM

Vojaško letalstvo Republike Srbije je pred nedavnim prizemljilo še zadnjega letečega lovca MiG-29 iz flote preostalih (štirih) fulcrumov, potem ko so ga začeli podrobneje pregledovati, ker je v motor zašel tujek – ptica.

Za naloge nadzora srbskega zračnega prostora (QRA – Quick Reaction Alert)) imajo zdaj v letalski bazi Batajnica pri Beogradu na voljo le še  par zastarelih trenažnih dvosedov MiG-21UM mongol-B, prilagojenih za uporabo raket zrak-zrak kratkega dosega  R-60 (AA-8 aphid). Zadevo so razkrili pred tednom na šestemi seji Komisije za varnost in notranje zadeve srbskega parlamenta (12.9.2017) v Beogradu.

O tem je Komisijo informiral član parlamenta Miroslav Lazanski, ki je opozoril na možne posledice (ne)učinkovitosti nadzora zračnega prostora države s pomanjkljivo oboroženimi lovci (brez topov) MiG-21UM in na nujnost, da se čim prej uresniči ruski sklep o ruski donaciji šestih lovcev MiG-29 (štirih enosedov – enega  MiG-29A (9-12B) in treh MiG-29 (9-13) – ter para dvosedih MiG-29UB).

Kot je na seji Komisije pojasnil nedavno imenovani namestnik srbskega obrambnega ministra Aleksandar Vulin, bodo ”ruski” lovci MiG-29 prišli v Srbijo ”servisirani in prebarvani” do konca letošnjega leta. Ni pa pojasnil, ali bodo prispeli lovci tudi takoj pripravljeni sprejeti nadzor srbskega zračnega prostora –  misije QRA – od zastarelih MiG-21UM.

Pri pojasnjevanju tega vprašanja je prišlo do nejasnosti, saj naj bi Srbija sama – v Letalskem remontnem zavodu Momo Stanojlović  Batajnica – prevzela projekt posodobitve in nadgradnje ter barvanja desetih lovcev MiG-29 (6 ruskih in 4 preostalih srbskih). Srbski časopis Politika je podrobnejša pojasnila zahteval od Ministrstva za obrambo Srbije, saj naj bi na omenjeno vprašanje ne bilo razjasnjeno.

Tako je celotna dobava ruskih lovcev Srbiji zavita v tančico skrivnosti, prav tako kot tudi odgovor, ali in kdaj bodo nadzor srbskega zračnega prostora ponovno prevzeli lovci MiG-29. Prav tako pa seveda ni jasno, kakšna bo vloga Letalskega remontnega zavoda Moma Stanojlović v 185 milijonov dolarjev vrednem poslu posodobitve in nadgradnje srbske flote lovcev MiG-29. Po sedanjih načrtih naj bi posodobljena flota lovcev MiG-29, ki bodo delovali v sestavi 101. lovske eskadrilje ”Vitezi”, po posodobitvi delovala še dobro desetletje (vsaj do leta 2020 in verjetno še dlje).

Dvomotorni lovci MiG-29 še vedno opravljajo nadzor zračnega prostora v treh državah, članicah Nato: Poljski, Slovaški in Bolgariji.

Pripravil: B. Knific, foto: Dimitrije Ostojić

Povezani članki