Srbija dobila 4 beloruske lovce MiG-29

by Urednik

BELORUSIJA V OKVIRU VOJAŠKE POMOČI PODARILA SRBIJI 4 LOVCE MIG-29

Vojno letalstvo in zračna obramba Vojske Srbije je 25. februarja 2019 od Belorusije v dar v okviru vojaško-tehnične pomoči prejela 4 lovce Mikoyan-Gurevich MiG-29, ki so jih uradno prevzeli v letalskem servisnem obratu Baranaviči v Belorusiji.

Nove srbske lovce MiG-29 je uradno prevzela delegacija srbskega obrambnega ministrstva z obrambnim ministrom Aleksandrom Vulinom na čelu. Srbi bodo lovce MiG-29  najprej posodobili in sicer prav v letalskem servisnem obratu Baranaviči v beloruski Brestski regiji.

Na slovesnosti je srbski obrambni minister Aleksander Vulin poudaril, da je vojaško-tehnična pomoč Belorusije zelo pomembna za njegovo državo. »Lahko rečemo, da imamo zdaj 14 lovcev MiG-29, kar je številka, o kateri v letu 2012, ko je sedanji predsednik Vučić  postal obrambni minister, nismo mogli sanjati. Pokazalo se je, kako pomembni so njegovi (Vučićevi) osebni odnosi z beloruskim predsednikom Lukašenkom,« je dodal Vulin.

Vojno letalstvo in zračna obramba Vojske Srbije (Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije) je v okviru vojaške pomoči za pospešitev modernizacije Vojske Srbije od Rusije že dobilo 6 lovcev MiG-29, iz časa Jugoslavije pa so Srbiji ostala še 4 (delujoča) bojna letala tega tipa.

Jugoslavija je v letih 1987-88 od Sovjetske zveze kupila 14 lovcev MiG-29B in 2 MiG-29UB, ki so bili del 127. lovske eskadrilje, nameščene v Batajnici. Med Natovim posredovanje v letu 1999 so Srbi izgubili kar 11 lovcev MiG-29 – od tega naj bi jih 6 sestrelili ameriški in nizozemski lovci, 1 letalo naj bi v prijateljskem ognju sestrelila zračna obramba, še 4 pa naj bi uničili (na tleh) med bombnim napadom letališča. V letu 2009 so takratne letalske sile Srbije in Črne gore v nesreči izgubile še eno od preostalih petih letal.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki