Srbija dobila še dva ruska lovca MiG-29

by Urednik

SRBSKE LETALSKE SILE MOČNEJŠE ZA DVA RUSKA LOVCA MIG-29

Vojska Srbije je v teh dneh dobila še dve lovski letali MiG-29, ki ju je Rusija “donirala” v okviru vojaške pomoči v času pospešene modernizacije srbskih oboroženih sil.

Kot kaže, se bitja za vojaško premoč na zahodnem Balkanu nadaljuje. Po hrvaškem nakupu lovcev F-16, ki je sledil ruski zavezo in darilu lovcev MiG-29 Srbiji, so Srbske letalske sile dobile par prenovljenih MiG-29, ki sta del intenzivne prenove v sodelovanju z Rusijo, ocenjene na skupaj 213 milijonov dolarjev.

Slovesnosti ob predaji para lovcev MiG-29 Srbiji na osrednji srbski letalski bazi v Batajnici se je udeležil tudi srbski premier Aleksandar Vučić. Ob tej priložnosti se je ponovno zahvalil ruskemu predsedniku Putinu, ki je po njegovih besedah pripomogel, da je Srbija danes močnejša. Vučić je še poudaril, da bodo obnovljena letala poimenovali po srbskih pilotih in drugih herojih, ki so branili Srbijo med ’’Natovo agresijo’’ leta 1999. Prva dva lovca MiG-29 iz darovane ruske kvote šestih lovcev je v oktobru 2017 na Batajnico pripeljal transportni velikan An-124.

Pripravil: B. Knific, foto: Ministrstvo za obrambo Srbije

 

Povezani članki