Srbija in Madžarska v skupen razvoj ter proizvodnjo orožja

by Urednik

SKUPEN RAZVOJ IN PROIZVODNJO OROŽJA ZA HELIKOPTERJE TER PEHOTO

Skupno sejo vladnih predstavnikov  Srbije in Madžarske, ki je potekala v Subotici 15. aprila, so izkoristili tudi za podpis memoranduma o vojaško-tehničnem sodelovanju, ki je namenjen nadaljnjemu izboljšanju dvostranskega vojaškega sodelovanja med Beogradom in Budimpešto, ki se je v zadnjih dveh letih že bistveno okrepil.
 
Memorandum, ki  sta ga podpisala srbski pomočnik obrambnega ministra za materialne vire Nenad Miloradović in vladni komisar Madžarske Gašpar Marot, poziva k izvedbi skupnih projektov na področju orožja in vojaške opreme s poudarkom na medsebojnem razvoju in proizvodnji naprednega orožja za bojne letalnike in oborožitvenih sistemih kopenskih sil ter za skupno posodobitev starejših generacij orožja, ki jih uporabljata obe državi.

Pred začetkom skupne seje vlade sta se srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin in njegov madžarski kolega Tibor Benko pogovarjala o obstoječem sodelovanju in poudaril pomen nadaljevanja skupnih vaj “Železna mačka” in “Sosedje”, ki ju že tradicionalno organizirata obe državi. Dogovorili so se tudi za nadaljevanje sodelovanja na področju JRKB (kemična, biološka, ​​radiološka in jedrska) obrambe, vojaški medicinski službi in večnacionalnih operacijah ter izmenjavi inštruktorjev in o različnih oblikah izobraževanja.

Čeprav niso podali nobene podrobnosti o novih področjih sodelovanja, bi lahko interese Srbije in Madžarske za skupni razvoj in proizvodnjo sofisticiranega orožja združi okoli helikopterja Airbus H145M, ki je v oborožitvi obeh držav in je opremljen z oborožitvenim sistemom HForce. Dobro izhodišče je lahko dejstvo, da je Srbija že razvila raketni lanser L80-07 s sedmimi nevodenimi raketami S-8 (80 mm) in obesnik z enojnim 12,7 mm mitraljezom za helikopter H145M.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Tango-six

Povezani članki