Srbija pričakuje nakup lovcev MiG-29

by Urednik

Srbija pričakuje nakup lovcev MiG-29

Srbija namerava kupiti več lovcev MiG-29M/M2 fulcrum bojnih letalih iz Rusije, kot smo že poročali prejšnji mesec. Srbski piloti so že usposobljeni za letenje teh bojnih letal, je dejal prvi namestnik srbskega predsednika vlade in minister za obrambo Aleksandar Vučić v ponedeljek.

Srbija pričakuje, da bo letala kupila na kredit, je dejal in dodal, da bo končna cena posla odvisna od oborožitvenih sistemov nameščen na letalih, kot tudi glede na obseg rezervnih delov, ki jih bodo kupili zraven.

Rusija in Srbija bosta več podrobnosti o poslu dorekli med obiskoma srbskega predsednika Tomislava Nikolića v Rusiji 21. maja in obiskom Vučića 23. In 24 maja 2013.

Novi dogovor bo lahko povezan tudi s posodobitvijo srbskega letalskega zavoda Moma Stanojlović, ki bi lahko postala regionalni center za servisiranje letal iz družine MiG, ki so pogosti v službi Letalskih sil sosednjih državah, je dejal minister Vučić.

Srbski mediji so že konec aprila poročali, da želi Srbija kupiti skupaj šest lovcev MiG-29M/M2 in dve radarski postaji iz Rusije, posel pa naj bi zaključili že pred koncem tega leta.

Lovec MiG-29

Srbija ima zdaj v oborožitvi Srbskih letalskih sil štiri letala MiG-29, ki jih je od Sovjetske zveze kupila bivša skupna država Jugoslavija leta 1987, poleg tega pa imajo še nekaj lovcev MiG-21.

Srbske letalske sile so opremljene z lovci Mig-29 (ostali so še 3 enosedi in 1 dvosed od nekdanje skupne flote 14 letal), zatem zares zastarelimi lovci MiG-21 (11, ki jih nameravajo upokojiti leta 2018), jurišniki orel (33, več kot polovica je prizemljenih) in G-4 ter šolskimi letali G-4 (skupaj 25, nekatere nameravajo obnoviti v letih 2013-2015). Vsa ta flota je že zelo zastarela, »najmlajši« so prav lovci MiG-29 iz konca osemdesetih let.

Pripravil: Anže Knific, foto: Military Photos, Dimitrije Ostojić

VIDEO spodaj:  Srbske letalske sile od začetkov do danes

Povezani članki